„La deschiderea Sedintei Plenare de Primavara, presedintele COMECE, Cardinalul Marx, a reafirmat sustinerea puternica a proiectului european de catre Biserica Catolica: „Nu exista alternativa potrivita pentru cooperare în Europa, pentru ca munca împreuna constituie cel mai bun mod de mentinere a pacii în Europa, pentru a face fata provocarilor economice si sociale ale globalizarii si pentru a deveni din nou un punct de referinta pentru omenire, asa cum spera Papa Francisc pentru Europa”.
În ce priveste brexitul, Cardinalul Marx a explicat ca Biserica a sprijinit întotdeauna procesul de unificare si solidaritatea statelor membre si de aceea el regreta faptul ca Regatul Unit al Marii Britanii va parasi Uniunea (Europeana). El crede ca nici britanicii, nici europenii nu sunt constienti de gama larga a consecintelor acestei decizii. Separarea va fi dureroasa si costisitoare pentru ambele parti. Totusi, Cardinalul Marx a întarit: „stim ca vom ramâne împreuna în Europa”.
„Ca Biserica, în calitate de crestini, vrem sa contribuim la dezbaterea referitoare la viitorul Europei”, a spus el, anuntând ca COMECE va organiza un Congres privind viitorul Uniunii Europene între 27-29 octombrie 2017, la Roma, cu ocazia celei de-a 60-a aniversari a conventiilor (încheiate cu Sfântul Scaun).
În timpul sedintei plenare de la Bruxelles, episcopii COMECE s-au ocupat de problemele pe care intentioneaza sa le dezbata la Congresul de la Roma din luna octombrie: crizele si cauzele acestora, dimensiunea sociala a Europei, diferitele concepte si viziuni ale Europei si ale Uniunii Europene. Episcopii au intrat în dialog cu oameni politici si academicieni MEP Sylvie Goulard (ALDE), prof. Jérôme Jamin (Universitatea din Liège) si prof. Luuk van Middelaar (Universitatea Catolica Louvain-la-Neuve) – pentru a discuta cele mai mari provocari cu care se confrunta Europa astazi.
„În calitate de COMECE, avem o misiune cruciala în acest moment si în anii urmatori. Peste 20, 30 sau 50 de ani, cineva poate sa întrebe: unde a fost Biserica atunci când Europa era împartita în privinta viitorului sau ?” Papa Francisc a aratat în repetate rânduri dorinta Bisericii Catolice de a intra într-un dialog cu liderii Uniunii Europene, în special prin faptul ca i-a primit la Vatican pe cei 27 de lideri ai statelor si guvernelor. Un mare semn al acestei sustineri a Sfântului Parinte consta în faptul ca, Congresul COMECE va fi organizat în cooperare cu Sfântul Scaun si va avea loc la Vatican.
Traducere: Prof. Ioana Sarca