„Si în acest an, marele om politic Iuliu Maniu, a fost pe buzele si în gândul celor prezenti la evenimentul de comemorare de la Badacin. Cu totii ne-am amintit de marea personalitate salajeana care a marcat un capitol important al istoriei tarii noastre. El, Sfinxul, a adunat, ca în fiecare an, un numar mare de oameni în jurul amintirii lui. Cel care a fost cel mai de temut adversar politic, datorita verticalitatii si rigorii de care a dat dovada pe parcursul celor 56 de ani de cariera politica, acum, într-un moment destul de îndepartat de la moartea lui, dar totusi, existent, este respectat, iar în fata realizarilor lui se apleaca cei mai înalti urmasi vrednici ai lui, atât oameni politici si oficialitati, cât si oameni simpli care înteleg, poate, cel mai bine, ce a fost cu adevarat Maniu, neavând filtre inoculate.
Toata activitatea de ieri, 8 februarie, a pornit cu celebrarea sfintei liturghii, amintind de modelul pe care ni l-a lasat Maniu, noua, tuturor – un model de om drept, care a lasat normele moralei crestine sa-i ghideze cei 80 de viata. Slujba a deschis sufletele celor prezenti pentru a putea patrunde acolo, în locul în care Iuliu Maniu a simtit dragostea pentru tara. Preotii care au oficiat au fost Vicarul Foraneu al Silvaniei, Gheorghe Turcas, parohul din Badacin, Cristian Borz, si preotul Marius Crisan. Dupa liturghie, a fost ridicat un parastas în memoria Sfinxului, care, din nou, i-a adunat pe toti în jurul flacarii care a ars atât de puternic în sufletul lui Maniu, atunci când a fost închis si torturat în temnitele comuniste.
„Cerne, Doamne, linistea uitarii peste nesfârsita suferinta”
Dupa acest moment emotionant, am coborât în locul în care este conservata o parte din viata marelui om politic, si anume muzeul de la demisolul bisericii. Obiectele lui si toata istoria expusa pe peretii muzeului au fost martorele unui simpozion la care au luat parte oameni de seama, dar si simpli sateni. Aici, au transmis mesajele lor Directorul Executiv al Fundatiei „Corneliu Coposu”, Ion-Andrei Gherasim, monograful familiei Coposu, Marin Pop, fostul paroh Greco-Catolic al Badacinului, Gheorghe Turcas, primarul orasului Simleu, Septimiu Turcas, strastranepoata lui Iuliu Maniu, Livia Boila, iar gazda, care a si moderat întregul moment, a fost preotul paroh Cristian Borz. La finele simpozionului, celor prezenti li s-a oferit un prilej prin care sa mediteze la versurile cântecului „Ruga” compus de Corneliu Coposu, continuatorul lui Iuliu Maniu. Acest cântec exprima suferinta imprimata si resemnarea ca Dumnezeu va asterne pacea peste „ogorul napadit de ura”.
Chiar si vremea a cernut lacrimile sale albe pentru cel care a murit izolat, într-o celula rece. Loviti pe fete de biciul rece al vremii, ne-am întreptat pasii spre Caminul Cultural din sat, într-o stare de melancolie si zbucium interior. Acolo, ne-am asezat cu totii la masa, urmând sa asistam la un program artistic sustinut de corul din Badacin, grupul folk si clubul elevilor din Simleu Silvaniei. Înaintea programului artistic, a urcat pe scena copresedintele Aliantei pentru Restaurarea Monarhiei, Marilena Rotaru, si presedintele Aliantei Civice din România, Constantin Martian, fiecare tinând un scurt discurs. A urmat, mai apoi, prezentarea proiectului de reabilitare a Casei Memoriale „Iuliu Maniu”, care se afla într-o stare avansata de degradare. Acest ultim moment a adus tacere în sala si o licarire de speranta ca poate, cândva, cumva, vom putea sa salvam o istorie în degradare.
Badacin, un loc atât de sfânt al acestui neam, dar din pacate atât de uitat
„Eu am venit cu sufletul deschis, pentru mine, ziua de ieri este una dintre cele mai importante din viata mea, pentru simplul motiv ca am participat la manifestarile de la Badacin, un loc atât de sfânt al acestui neam, dar din pacate atât de uitat. Când spun uitat, ma gândesc la faptul ca nu numai eu, cred ca fiecare român are datoria morala sa faca tot posibilul, asa cum se spunea la un moment dat „Donati un leu pentru Ateneu!”, sa doneze fiecare ceva din putinul pe care îl are, pentru ca aceasta casa care este într-o stare avansata de degradare, a marelui Iuliu Maniu, sa fie refacuta asa cum îsi doreste acest inimos parinte Cristian Borz, de atâta timp. Am plecat cu speranta de acolo ca Dumnezeu ne va ajuta sa refacem casa, cu totii, si aici nu mai conteaza ca suntem taranisti, liberali sau din alte partide.
Aici conteaza sa ne gândim ca Maniu a facut România Mare, ca a fost de trei ori prim-ministru al acestei tari si ca tot ce a facut el cu modestie, a facut pentru poporul sau, si datoria noastra, a tuturor, este sa lasam disputele si sa ne gândim ca exista un loc în România care merita toata atentia noastra, prin aceasta donatie pe care trebuie sa o facem fiecare. Faptul ca am vazut foarte multi tineri la Badacin, care l-au omagiat pe Iuliu Maniu, n-a fost decât o speranta ca generatia tinerilor nu este cea care acum este atât de hulita, pentru ca generatia elitei noastre vine de la sat. Si daca de la sat am putea sa construim, ar fi extraordinar. (…) Judetul Salaj, pentru mine este un loc aparte (…) care a dat nastere unor ilustri oameni (…), întotdeauna voi veni cu mare în drag în acest judet, întotdeauna ma voi pleca în fata jertfei înaintasilor nostri (…)”, a declarat Directorul Executiv al Fundatiei „Corneliu Coposu”, Ion-Andrei Gherasim.
Sursa:http://www.salajulpursisimplu.ro
Iuliu Maniu „a stat cu satul la masa”,
