„În timpul vizitei Papei Ioan Paul al II-lea la Bucuresti, un moment emotionant a impresionat publicul de toate confesiunile: momentul în care Suveranul Pontif l-a îmbratisat pe cardinalul Todea în Catedrala Sfântul Iosif.
Putini stiau însa cine era acel batrân, tintuit de 7 ani într-un scaun cu rotile, a carui emotie puternica era atât de vizibila. Se afla chiar în locul unde fusese consacrat episcop în clandestinitate, în anul 1950, perioada în care Biserica Greco-Catolica, din care facea parte, fusese interzisa. Sa conduca o biserica clandestina a fost un risc asumat, pentru care Alexandru Todea a platit cu 14 ani de închisoare. Dupa 1964 au urmat alti 25 de ani de supraveghere si domiciliu fortat la Reghin.
La scurt timp dupa vizita Papei, presedintele României, Emil Constantinescu, i-a înmânat cardinalului Todea Ordinul Steaua României în grad de Mare Cruce, recunoscându-i astfel meritele si lupta sa de o viata împotriva dictaturii comuniste.
Nascut la Teleac, în 1912, Alexandru Todea era unul dintre cei 16 copii ai familiei de tarani Gheorghe si Maria Todea. Avea sa simta chemarea pentru preotie, urmând studiile teologice la Blaj si apoi la Roma, unde a fost hirotonit preot în anul 1939. În 1941 s-a întors la Blaj, unde a predat în scoli religia, latina si italiana.
A fost arestat de mai multe ori de comunisti
Din 1945, a fost numit protopop si paroh la Reghin, unde activitatea si predicile sale au deranjat de la început regimul comunist, fiind arestat de mai multe ori chiar înainte de scoaterea Bisericii Greco-Catolice în afara legii.
De-abia dupa 22 decembrie 1989, Biserica Româna Unita cu Roma a fost din nou recunoscuta de statul român. În 1991, Alexandru Todea a fost creat cardinal de Papa Ioan Paul al-II-lea, la un an dupa ce Sfântul Scaun îl confirmase în scaunul de mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, biserica pe care o condusese în clandestinitate înca din 1986.
În 1994, din cauza bolii, cardinalul Todea s-a retras la Reghin, fiind urmat în scaunul mitropolitan de la Blaj de Lucian Muresan, în prezent arhiepiscop mitropolit si cel de-al treilea cardinal al Bisericii Catolice din România.

Sursa: http://www.digi24.ro