„Tema Zilei internationale de rugaciune si sensibilizare împotriva traficului de persoane din 8 februarie 2018 pune accentul asupra situatiei traficului de fiinte umane în rândul persoanelor în miscare: emigranti, refugiati si persoane stramutate în interiorul propriei tari. Suntem invitati sa aruncam o privire asupra traficului de fiinte umane la care sunt expusi acesti frati si surori ale noastre.
Traficul de persoane si contrabanda cu migrati sunt realitati diferite, desi exista o interconectare tot mai mare. Oamenii aflati în miscare, având de multe ori documente de calatorie ilegale, sunt amenintati si exploatati iar în multe situatii acestia cad în plasa traficantilor de fiinte umane.
Statutul lor îi face vulnerabili la exploatarea sexuala si la munca. Adesea emigrantii si refugiatii sunt fortati sa lucreze multe ore pe zi, pentru foarte putini bani. Ei accepta aceste conditii pentru a plati datoria impusa de carausi pentru calatoria lor, cu speranta ca într-o zi vor putea scapa si se vor putea angaja într-un loc unde vor putea câstiga bani pe care sa-i poata trimite familiilor lor care si-au pus speranta în ajutorul lor. În general, aceasta asa-zisa datorie este exponential marita de catre traficant, iar victimele sunt expuse santajului si amenintarilor. Multe dintre aceste victime dispar, deoarece sunt folosite pentru traficul de organe.
Desi fluxurile de migratie sunt în crestere în lumea noastra globalizata, multe tari dezvolta politici de migratie restrictive. Aceasta situatie favorizeaza vulnerabilitatea persoanelor care se afla în miscare, si care reprezinta un grup cu risc ridicat de a fi traficat în timpul calatoriei, în tarile de tranzit, precum si la destinatie.
Ziua internationala de rugaciune si sensibilizare împotriva traficului de persoane de anul acesta ne ofera ocazia de a ne ruga si de a-i însoti pe fratii si surorile noastre în Cristos, în calatoria lor spre o lume mai buna, departe de razboaie si saracie.
Va împartasesc gândurile unei mame, care a aflat ca fiica ei se afla în programul nostru, dupa ce a fost salvata din lantul exploatarii sexuale în Italia, o marturie care spune durerea si speranta celor care asteapta ca rudele lor sa se întoarca.
"Când am aflat ce s-a întâmplat cu fiica mea, îmi simteam inima mea goala si corpul meu parca era înghetat. Privind la cei doi nepoti si ma rugam lui Dumnezeu sa-mi dea puterea de a merge mai departe. Zilnic aprindeam o lumânare rugându-l pe Dumnezeu sa o fereasca pe fiica mea de rau. Fiind plecata în strainatate, unde avea grija de doi copii, nu mai stiam nimic de ea de doi ani. Oamenii ma întrebau despre ea, unii îmi spuneau ca lucreaza pe strada. Aceste cuvinte ma afectau foarte mult si parca nu doar ea era etichetata, ci si eu. Minteam spunând ca nu stiu nimic de ea, ca are o stare proasta de sanatate si ca de aceea nu putea sa vorbeasca cu mine … Chiar daca inima mea plângea continuu!
Dupa tot acest timp de durere, am aflat ca a fost sechestrata, ca a reusit sa scape si ca este la voi. M-am simtit eliberata de acea durere, pentru ca este bine, este protejata, este într-un loc sigur, însotita de specialisti care îi vor binele. Acum, desi ne auzim la telefon, abia astept sa o vad din nou si sa o pot strânge în brate. Iar copii ei, nepotii mei, au iar zâmbetul pe buze. Ma rog ca totul sa fie bine la proces si traficantii sa ajunga în închisoare".
Întrebari pentru reflectie: Puneti-va în locul mamei care a dat aceasta marturie:
1. Daca as vedea/auzi o situatie similara ce as face? Care ar fi reactia mea?
2. Ce atitudine interioara am fata de cei marginalizati din comunitatea mea?
Înfaptuirea dreptatii necesita timpul si energia noastra. Dreptatea ne cere sa ne oprim si sa acordam atentie lumii din jurul nostru; ne cere sa ne angajam pentru cei marginalizati si ignorati. A înfaptui dreptatea însemna si a-i sustine pe semenii nostri, multi dintre ei fiind victime ale traficului de fiinte umane si ale sclaviei moderne. Pe masura ce participam la Ziua anuala de rugaciune pentru victimele traficului de fiinte umane, rugaciunea noastra este sa ne oprim si sa ascultam ceea ce ne spune Dumnezeu – sa vedem cum lucreaza deja Dumnezeu în lume, în comunitatea noastra si cum ne putem alatura acestei lucrari.
Sr. Adina Balan, Congregatio Jesu
presedinte SOLWODI
Sursa: http://www.ercis.ro