Preacucernici Părinți,

Iubiți credincioși,

 

Duminică, 24 iulie 2022 va avea loc celebrarea celei de-a doua Zi Mondiale a bunicilor și a vârstnicilor. Tema aleasă de Sfântul Părinte Papa Francisc pentru această zi are drept motto cuvintele Psalmistului: ”Ei aduc roade și la bătrânețe!” (Psalmul 92,15). Sfântul Părinte menționează în scrisoare pe care a trimis-o cu această ocazie că ”bătrânețea nu este un timp inutil în care să ne dăm deoparte punând vâslele în barcă, ci o perioadă în care să mai aducem roade” invitând persoanele vârstnice la o misiune nouă și o privire mereu plină de speranță, îndreptată spre viitor.

Sfântul Părinte Papa Francisc cheamă întreaga Biserică să celebreze această zi mondială a bunicilor și a vârstnicilor indicând cele două mari probleme întâlnite în pastorația persoanelor vârstnice: singurătatea acestora și nevoia de a da un sens creștin acestei perioade importante din viață. De asemenea, Sfântul Părinte amintește și de momentele tensionate pe care le trăiește lumea în aceste vremuri, în mod explicit la războiul din Ucraina care produce atât de multe victime, mai ales în rândul vârstnicilor și al celor vulnerabili: ”În fața tuturor acestor lucruri, avem nevoie de o schimbare profundă, de o convertire, care să demilitarizeze inimile, permițând fiecăruia să recunoască în celălalt un frate”.

Așadar, vă îndemn pe fiecare să ne rugăm și să celebrăm această zi  mondială a bunicilor și a vârstnicilor, să le arătăm dragostea și simpatia noastră, dar mai ales să le spunem câtă nevoie avem de ei, de înțelepciunea și de duioșia lor în mijlocul nostru.

Bunul Dumnezeu, prin mijlocirea Maicii Preacurate, izvorul îndurărilor, să vă ofere tuturor harul și binecuvântarea Sa!

                                                                                                                                                                                  † Virgil BERCEA                                                                                                                                                                                                         Episcop