„În Duminica a doua din Postul Mare, numita si Duminica „Vindecarii Slabanogului din Capernaum”, Preasfintia Sa Virgil s-a aflat în mijlocul comunitatii din Sumal, judetul Salaj, cu ocazia primirii parintelui ierodiacon Severian, a schimei celei mari.
În cadrul Sfintei si Dumnezeiestii Liturghii, dupa Întratul cel Mic a avut loc rânduiala profesiunii solemne perpetue sau rânduiala schimei celei mari sau a îngerescului chip. Dupa o serie de întrebari adresate de Preasfintitul Parinte Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, fratele Severian si-a exprimat adeziunea de a intra în viata calugareasca, cu mâna pe Sfânta Evanghelie, rostind urmatoarea formula: Eu fratele Severian din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare, în mod solemn promit Domnului Dumnezeu Unul în Sfânta Treime si tie Preasfintite Parinte Virgil – care esti reprezentantul lui Dumnezeu – Saracie, Castitate si Ascultare în acest Ordin si promit sa ramân în acesta pâna la moarte. În afara de acestea jur credinta si supunere Sfântului Parinte – vicarului lui Hristos. Asa sa-mi ajute Dumnezeu si aceasta Sfânta Evanghelie. Pe toate le înteleg în conformitate cu Regula Ordinului nostru, pecetluita de Scaunul Apostolic (autoritatea episcopala).
Dupa semnarea voturilor solemne perpetue si dupa raspunsul tunderii,i-au fost acordate ierodiaconului Severian vesmintele. Pentru ca profesia solemna este prelungirea consacrarii monahului catre Dumnezeu si primirii lui în comunitatea calugareasca, pentru ca o parte din vesminte si obiecte le-a primit deja, i s-au dat numai acelea care îi lipsesc si care sunt acordate în Ordinul Sfântului Vasile cel Mare odata cu profesia solemna a voturilor perpetue: paramanul, crucea pectorala, mantia si lumânarea aprinsa.
Paramanul este o bucata de pânza de mici dimensiuni (30×20 cm) pe care se afla brodate semnele Patimilor Mântuitorului, dupa cum urmeaza: Sfânta Crucea, coroana de spini, sulita si buretele, cuiele si ciocanul, scara Crucii si cocosul. În mod obisnuit, de jur-împrejur se afla urmatoarea inscriptie: „Luati jugul Meu ca este bun si povara Mea este usoara” (Matei 11, 29-30); „Spatele l-am dat spre batai si obrajii Mei spre palmuiri si fata Mea nu am ferit-o de rusinea scuiparilor” (Isaia 50, 6). Paramanul închipuie „jugul cel bun” al lui Cristos.
Preasfintitul Parinte Virgil în cuvântul de învatatura adresat celor prezenti a subliniat acest mare eveniment din viata schimonahului Severian „el renuntând la tot si oferindu-se lui Dumnezeu. Acesta fiind un dar adus Lui, Bisericii si noua oamenilor”. De asemenea Preasfintia Sa a subliniat referitor la Evanghelia vindecarii slabanogului din Capernaum, importanta prietenilor adevarati, loiali în viata noastra exact ca si prietenia celor patru persoane din Evanghelie, care au fost disponibili sa-l ajute pe slabanog, riscându-si viata urcându-se pe acoperis („au desfacut acoperisul casei unde era Isus si, prin spartura, au lasat în jos patul în care zacea slabanogul”) pentru a-l ajuta pe prietenul lor aflat în nevoie.
La Sfântul Altar au slujit alaturi de Preasfintitul Virgil, parintele Tarciziu, egumenul Manastirii „Sfântul Nicolae” din Sumal, parintele Olimpiu Todorean, vicarul general al Episcopiei, parintele Tuturas Marian, egumen din Ucraina, parintele Nicolae Bodea, protopopul Simleului, parintele ieromonah Sabin Fagaras, parintele Marian Bojor, spiritualul Seminarului Teologic din Cluj si parintele Mihai Sofineti din Horoatu Crasnei. Au fost deasemnea prezente surorile Ordinului „Sfântului Vasile cel Mare” din Cluj si Baia Mare precum si monahii Anastasie si Ieremia de la Comunitatea Monastica „Sfânta Cruce” din Giroc, judetul Timis.