„Pentru Biserica Româna Unita cu Roma din Mantova, ziua de miercuri 23 Mai a fost una istorica, o zi în care prezenta bisericii noastre a cunoscut un nou pas spre recunoasterea oficiala si stabilitate, dupa o perioada de activitate de peste opt ani de la deschiderea primei comunitati la Ostiglia, urmata de cea de la Mantova în anul 2012.
În Sala Palatului Episcopal, S. E. Mons. Roberto Busti a semnat decretul de înfiintare a Misiunii Române Unite pe baza normelor Instructiunii “De Pastorali Migratorum Cura” n. 33§2 si a facut numirea Parintelui Vasile Andrei Mesesan responsabil al Misiunii, având drepturi si obligatii ca si cele ale unui preot paroh.
Cele doua comunitati vor avea o structura particulara, deoarece nu vor fi legate de un anume teritoriu, ci îsi vor extinde asistenta pastorala asupra tuturor credinciosilor români de rit bizantin, prezenti în cadrul Episcopiei de Mantova, în strânsa colaborare cu parohiile teritoriale.
La acest important eveniment au participat reprezentantii de seama ai diecezei: Mons. Gian Giacomo, vicar general, Claudio Giacobbi, cancelar, Aristide Pelagatti, director Migrantes diecezan, Dott. Giovanni Rodelli, econoul curiei episcopale, don Bruno Ghiroldi, paroh la Ostiglia si don Alberto Formigoni paroh la Mantova, în frunte cu Mons. Roberto Busti, Episcop de Mantova. Din partea Bisericii noastre: pr. Ioan Alexandru Pop, coordonatorul national, pr. Marinel Muresan, protopop de Emilia-Romagna si pr. Viorel Flestea, paroh român la Crema.
Mons. Busti a tinut sa sublinieze importanta constituirii Misiunii Române Unite cu Roma pe teritoriul Episcopiei de Mantova, act ce va da o stabilitate si o demnitate acestor comunitati prezente pe teritoriul mantovan.
Credinciosii români din cele doua comunitati Ostiglia si Mantova sunt recunoscatori pentru acest gest de comuniune concreta din partea Bisericii locale din Mantova. Avem speranta unei tot mai bune cunoasteri reciproce si o descoperire a sacrificiului si suferintei pe care aceasta Biserica marizata din România le-a trait jumatate de secol pentru a nu-L trada pe Hristos si Evanghelia Sa în fata ideologiilor ateo-comuniste si a dictaturii din România anilor 1948-1989.

Sursa:http://www.bru-italia.eu