„La sfârsitul saptamânii trecute, vineri si sâmbata,10-11 martie, au avut loc la Oradea Exercitiile spirituale ale „Reuniunii Mariane Eparhiale” – acea cale spirituala prin care „ceas cu ceas […] sufletul orb este dus de mâna în fata luminii, sufletul înghetat, în fata focului” -, cum spunea Sfântul Ignatiu de Loyola, calea gasirii si regasirii de sine.
Exercitiile spirituale s-au desfasurat concomitent cu doua evenimente mari ale Bisericii si Eparhiei noastre, evenimente spirituale si culturale, deopotriva: Vernisajul Expozitiei dedicate Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolica: „Episcopia Greco-Catolica de Oradea-File de istorie”, într-un moment aniversar – 240 de ani de la înfiintarea Episcopiei. Expozitia s-a realizat la Muzeului Cetatii si Orasului Oradea, „Palatul Princiar”, unde a avut loc si lansarea de carte „În slujba neamului” a domnului dr. Silviu Sana.
Luând parte la aceasta gala, membrii Reuniunii Mariane au revazut pagini din „istoria zbuciumata” a Episcopiei Greco-Catolice de Oradea si, întorcând aceste file ale timpului care au fost, s-au regasit în efortul lucrurilor bune ale înaintasilor, cum s-au regasit si în monografia lansata.
În aceasta atmosfera sarbatoreasca s-a facut deschiderea Exercitiilor spirituale cu rugaciunea în care s-a cerut puternicului Dumnezeu sa ne lumineze, trimitând asupra noastra „Spiritul cunostintei si al întelegerii, Spiritul întelepciunii si al priceperii, Spiritul Sfatului si al tariei si Spiritul temerii de Dumnezeu”. Cu binecuvântarea Preasfintiei Sale Virgil Bercea, Exercitiile spirituale au început, unind în jurul Parintelui spiritual, Traian Dobrata, marianistii veniti din câteva Protopopiate ale Eparhiei: Beius, cu preotii Zima Zorel si Emil Ghiurca, cu marianistii din Stei, Protopopiatul Marghita si Protopopiatul Ier, dar si preoti cu grupuri de marianisti, cum a fost Pr. Anton-Cristian Biru cu doamna preoteasa Ecaterina, presedinta Reuniunii Mariane din Bobota, si Pr. Romulus Avram din Sântandrei. Cu Reuniunea Mariana de la Catedrala „Sfântul Nicolae” si cu Reuniunea condusa de Pr. Iulian de la Manastirea „Maica Domnului” din Oradea, la Exercitiile Spirituale au luat parte 50 de marianisti.
În ambianta de sfintenie, de rugaciune si studiu ce caracterizeaza „Seminarul Teologic Greco Catolic”, Reuniunea Mariana a rugat-o pe Sfânta Fecioara sa o calauzeasca în acest timp al Postului Mare pâna în Ziua Bucuriei, Ziua Învierii Domnului.
Tema Exercitiilor spirituale aleasa de Parintele spiritual, „Maria, exemplu de credinta si apostolat”, prin meditatiile prezentate, a fost destinata sa împlineasca obiectivul propus.
La baza meditatiilor au fost cele patru Evanghelii în care Maria este pe drumul credintei, model de urmat în ascultare, fidelitate si marturisire – Evangheliile lui Marcu, Matei, Luca si Ioan.
În drumul credintei, de la raspunsul Mariei dat Îngerului: „Iata serva Domnului, fie mie dupa cuvântul tau!” pâna la momentul când Maria „sta oprita la picioarele crucii”, ajunsa si ea „la muntele durerii dorit de Iubire”, Sfânta Fecioara l-a urmat pe Isus acceptând o viata în iubire si daruire. La cererea lui Isus, când pe cruce „fiind cu bratele deschise ca sa îmbratiseze lumea si pe noi”, Fecioara Maria devine Mama noastra, „Mama care ne ia si ne tine la inima sa”.
Meditatiile Parintelui Dobrota au miscat constiintele, acolo se asteptau si se asteapta raspunsuri la întrebari, poate, stânjenitoare: Sunt constient ca Dumnezeu este mereu cu mine si îmi calauzeste viata? Îl cunosc pe Isus ca om? Dar ca Dumnezeu? Accept si împartasesc Cuvântul transmis de Dumnezeu? Traiesc credinta ca pe un dar care trebuie daruit mai departe? Ma preocupa viata si problemele celor de lânga mine? Îl împiedic pe Isus în misiunea Sa? Credinta mea în Cristos este caracterizata de abandon si speranta?
Privind raspunsurile date de Sfânta Fecioara acestor întrebari, se observa capacitatea Mariei de a descoperi planul lui Dumnezeu, ascultarea si fidelitatea, perfectiunea credintei, a dragostei si apostolatul. Este calea marianistilor în acest timp al Postului pâna la Sarbatoarea Învierii si în fiecare zi a vietii.
La bogatia de continut a meditatiilor s-a adaugat, frumusetea limbii si a stilului, cuvântul simtit si trait. Rugaciunea, marturiile marianistilor si cântecele mariane nu au lipsit, ne-au unit în credinta si în bucuria de a fi împreuna.
Cu rugaciunea de consfintire la Inima Neprihanita a Mariei, rugaciune creata de Sfântul Parinte Ioan Paul al II-lea, s-au încheiat Exercitiile spirituale.
În sufletul tuturor a ramas ca cel mai înalt moment al rugaciunilor noastre Sfânta Liturghie Arhiereasca din Biserica Seminarului.
Pentru aceasta înaltare sufleteasca si pentru organizarea Exercitiilor spirituale, Reuniunea Mariana îsi exprima recunostinta si multumirile Preasfintiei Sale Virgil Bercea, Rectorului Seminarului, Pr. Anton Cioba si Pr. Eduard Roman, pentru cazare si masa aleasa, Pr. Eduard–Felician Fischer, pentru primirea în Biserica Seminarului si prezenta la lucrarile noastre, de asemenea, Biroului Pastoral, Pr. Popa Paul, pentru iconitele lucrate pentru noi.
Exercitiile spirituale ale Reuniunii Mariane au avut loc sub semnul „Centenarului aparitiilor Sfintei Fecioare de la Fatima”…O rugam pe Sfânta Fecioara de la Fatima sa fie aparatoarea Bisericii noastre, a Preasfintitului Virgil Bercea, a preotilor si a noastra, a tuturor.

Cu blândul Isus, sa ne binecuvânteze Fecioara de Sus!