Duminică, 6 aprilie, a.c., a avut loc în Sala Transilvania a Municipiului Zalău, deschiderea solemnă a Anului „Cardinal Iuliu Hossu” în Sălaj, moment ce marchează începutul unei serii de manifestări dedicate personalității și moștenirii naționale și spirituale a primului cardinal român.
Protopopiatul Greco-catolic Zalău în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Direcția de Cultură și Artă Sălaj și Inspectoratul Școlar Județean Sălaj au demarat o acțiune cu un amplu program de comemorare și redescoperire a personalității marelui ierarh, care a vizitat un mare număr de comunități sălăjene între anii (1922 – 1923) și (1943 – 1944).
Episcopul Iuliu Hossu a avut și marele rol de a fi Vestitorul Marii Uniri: la 1 decembrie 1918 a fost desemnat să dea citire „Rezoluțiunii Adunării Naționale”, la Alba Iulia. Mai apoi, între 12-14 decembrie 1918, a făcut parte din delegația care a prezentat actul Unirii Regelui Ferdinand I, la București.
În cadrul evenimentului nostru a fost lansat volumul „Greco-catolici dincolo de Cortina de Fier, Vasile Bărbat în vâltoarea secolului XX”, semnat de doamna dr. Laura Stanciu, profesor la Universitatea „1 decembrie 1918” din Alba Iulia. A fost un moment foarte apreciat de publicul prezent, mai ales că preludiul lansării a avut loc și după slujba duminicală din Biserica Sf.Familie.
Episcopul Iuliu Hossu a fost preocupat mereu de vizitarea enoriașilor din parohiile greco-catolice pe care le păstorea, urmărind personal activitatea pastorală din parohii. Pe durata investirii a fost prezent pe teritoriul diecezan orădean la chestiuni administrative, vizite pastorale, sfințirea unor lăcașe de cult, adunări eparhiale și protopopiale, ceremonii festive, precum și numeroase vizite canonice cu caracter pastoral. Doresc să reamintesc marele eveniment pastoral, petrecut pe data de 25 iunie 1922 prin care Parohia greco-catolică din Zalău devine sediu protopopial, act consfințit prin prezenta la Zalau a episcopului de Cluj-Gherla, Preasfințitul Iuliu Hossu.
Acțiunea lansată, ieri, denumită „Pe urmele lui Iuliu Hossu în Sălaj” este o propunere îndrăzneață adresată comunităților sălăjene vizitate de Episcopul Hossu într-o perioada dificilă din istoria României – mai precis perioada în care Sălajul istoric ce cuprinde mai multe tracturi protopopiale era sub tutela unor grele frământări politice. Iuliu Hossu a fost mereu primit cu mare fast de autoritățile publice și de toți enoriașii.
Caravana 2025: „Pe urmele lui Iuliu Hossu în Sălaj” este o incursiune în timp prin care vom comemora împreună pe un mare înaintaș al neamului și a Bisericii românești. Ne-am propus să fim împreună, să parcurgem drumurile străbătute de Episcopul Iuliu Hossu în Sălajul istoric. Nu dorim nimic fastuos, nimic formal, nu ne simțim siliți, nu ni s-a impus, am hotărât să o facem pentru suflet.
Caravana începe din Zalău, continuăm simbolic la Băsești, de fapt mergem unde suntem primiți cu simpatie. Transmitem elanul spiritual al românilor sălăjeni de după Unirea din 1918, cultivăm pozitiv relațiile interconfesionale și interetnice, cunoașterea aspectelor religioase, culturale și sociale în memoria enoriașilor contemporani.
Parcursul orientativ al Caravanei 2025: „Iuliu Hossu în Sălaj” a conturat câteva acțiuni specifice, lunile: Mai – Iunie 2025 – Caravana pe Valea Crasnei și Barcăului (Plasa Șimleului);
iunie – iulie 2025 – Caravana în Plasa Tășnadului (Tractul Sărăuadului) și Plasa Supurului; iulie – August 2025 – Caravana în Plasa Careiului și Ierului- Carei, iar în lunile septembrie – octombrie 2025 – Caravana în Plasa Zalăului – Zalău (simpozion și dezvelirea bustului)
Ne propunem rememorarea solemnă a vizitațiunilor marelui ierarh prin slujbe religioase specifice localităților vizitate (în funcție de situația parohială), lăsăm la atitudinea autorităților religioase/publice de a organiza evenimentele comemorative (program, invitați speciali, slujbe religioase, etc.).
Pr. Valer Părău
Protopop de Zalău