„Se întâmpla acum patru ani în Piata „Sfântul Petru” din Roma, la putin timp dupa renuntarea Papei Benedict din misiunea de succesor al Sfântului Petru. Odata cu alegerea din 13 martie 2013 a devenit al 266-lea episcop al Romei si Suveran Pontif al Bisericii Catolice.

Ma aflam si eu în acele zile la Roma, ca si student al Colegiului „Pio Romeno”. Mare a fost bucuria când fumul alb s-a vazut iesind din Capela Sixtina. Curiozitatea era mare, asteptând cu nerabdare anuntul oficial de la balconul central al Bazilicii Sfântul Petru. Anuntul a fost facut de catre Eminenta Sa Cardinalul protodiacon Jean-Louis Tauran prin formula: „Annuntio vobis gaudium magnum: Habemus Papam; Eminentissimum ac reverendissimum Dominum, Dominum Jorge Maria Sanctæ Romanæ Ecclesiæ Cardinalem Bergoglio, Qui sibi nomen imposuit Francescum”. Momentul în care Sfântul Parinte Papa Francisc s-a afisat la balconul central, a fost de neuitat, mai ales acela în care noul Suveran cere multimii din Piata, înainte de a da binecuvântarea, sa se roage pentru el.

Jorge Mario Bergoglio s-a nascut în Buenos Aires într-o familie de emigranti italieni, fiind unul dintre cei cinci copii ai unui muncitor de cale ferata italian. A studiat chimia la Buenos Aires, apoi a urmat cursurile seminarul din Villa Devoto (Buenos Aires). La 11 martie 1958 a devenit novice în ordinul iezuit. A revenit în Argentina, unde a obtinut licenta în filosofie la Colegio Máximo San José din San Miguel (Buenos Aires), apoi a predat literatura si psihologie la Colegio de la Inmaculada din Santa Fe si la Colegio del Salvador din Buenos Aires.
În anul 1992 a fost numit episcop auxiliar de Buenos Aires. Consacrarea sa episcopala a avut loc în data de 27 iunie 1992. În data de 28 februarie 1998 a devenit arhiepiscop de Buenos Aires. La 6 noiembrie 1998 i-a fost încredintata suplimentar jurisdictia episcopala asupra credinciosilor de rit bizantin din Argentina, inclusiv a celor apartinând Bisericii Române Unite cu Roma. În consistoriul din 21 februarie 2001 papa Ioan Paul al II-lea l-a ridicat la demnitatea de cardinal.
Unul din formatorii spirituali ai lui Bergoglio a fost preotul greco-catolic Stefan Czmil, refugiat din Ucraina, care l-a initiat în spiritualitatea crestina rasariteana.