„Joi, 8 decembrie, în Cetatea Oradea a avut loc cea de-a IV-a editie a evenimentului poetic Dezrobirea Zapezii, în cadrul caruia poetul Gheorghe Vidican a lansat cel de-al 16-lea volum de poeme, Urma lui Ulysses (Editura Junimea, Iasi 2016). Volumul a fost prezentat de lector dr. Ioana Cistelecan si conf. univ. dr. Dana Sala.
De patru ani, în luna decembrie, poetul Gheorghe Vidican reuseste sa reuneasca cei mai importanti poeti ai urbei în cadrul unui eveniment cultural deosebit, Dezrobirea Zapezii. O întâlnire calda între poeti si cititori, care include o tombola, recitaluri, autografe, dar si lansarea unui nou volum semnat de Gheorghe Vidican. Editia din 2016 a debutat cu binecunoscutul recital poetic, urmat de tombola. Din cei peste 30 de cititori care au primit un numar, 12 au avut ocazia, în urma extragerii, de a primi în dar o carte cu autograf de la unul dintre poetii prezenti la eveniment. În partea a doua serii, lector dr. Ioana Cistelecan si conf. univ. dr. Dana Sala, au prezentat cel de-al 16 volum al poetului Gheorghe Vidican, Urma lui Ulysses.
„Urma lui Ulysses cuprinde 50 de poeme foarte bine lucrate. Pentru mine aceasta carte a fost o surpriza. Gheorghe Vidican nu conteneste sa ma uimeasca. Pare a învata poezia din mers”, a spus Ioana Cistelecan.
„În aceste poeme regasim o brutalizare a imaginii. Sunt imagini recurente, dar revitalizate, carora poetul le-a dat noi valente. Volumul este o carte a absentei sensului, a nimicului din noi toti si din proximitatea noastra”, a mai subliniat lectorul. „Îl felicit pe Gheorghe Vidican pentru ca nu se repeta. Poemele lui sunt foarte bine lucrate, au imagini atât de tari încât îti atâta toate simturile. Poezia lui Vidican este de altfel, o poezie la pânda”, a spus Ioana Cistelecan. În completare, Dana Sala a subliniat ca „Gheorghe Vidican este un poet care manifesta o nestiinta a plecarii si a întoarcerii”. „Volumul duce mai departe voluptati, însa de aceasta data avem si un ragaz, un miracol din care poetul se înfrupta cu toata candoarea. Poezia lui Vidican îsi foloseste mereu puterea de a se reinventa în prezenta mortii. Evolutia poetului, asa cum spunea si colega mea, Ioana, este imprevizibila, niciodata nu stii cum va arata urmatorul sau volum”, a mai spus Dana Sala. Cea de-a IV-a editie a evenimentului Dezrobirea Zapezii a fost posibila cu sprijinul Primariei Municipiului Oradea – Directia Patrimoniului Cultural, Academiei Civice Bihor si Editurii Aureo Oradea. Momentele muzicale ale serii au fost oferite de Alexandrina si Florian Chelu Madeva.
La lansarea volumului domnului Gheorghe Vidican a fost prezent si Preasfintitul Parinte Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea.
Sursa: http://www.crisana.ro