„În perioada 30 octombrie – 13 noiembrie 2016 s-a desfasurat în Roma, Italia, a treia mobilitate în cadrul proiectului „Formarea de viitori profesionisti prin stagii de pregatire practica la nivel european” finantat de catre ANPCDEFP prin Programul Erasmus si care se desfasoara în cadrul Liceului Greco-catolic „Iuliu Maniu” Oradea în perioada iunie 2015 – mai 2017.
Proiectul are ca scop efectuarea stagiului de practica de catre 24 de elevi de la calificarea „Ajutor analist programator la societatea INFOL din Italia”, Roma si dezvoltarea competentelor profesionale ale acestora în vederea unei plasari mai bune pe piata muncii. Pentru participarea la acest stagiu de practica, elevii au avut de trecut mai multe probe: de informatica, competente lingvistice, proba de interviu si cea de dosar, au efectuat ore de pregatire de specialitate, lingvistice, de istorie si geografie.
În cadrul acestui program educational în domeniul IT, elevii au dezvoltat aplicatii în limbajul de programare Visual Basic, simulând conditii reale de munca, stimulânduli-se creativitatea si spiritul de echipa. La finalul stagiului de practica au fost evaluati de catre tutorele de practica si de catre profesorul de informatica al liceului pentru a li se valida, transfera si recunoaste competentele dobândite.
Partenerii Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” în acest proiect sunt Centro Studi Infol, companie cu sediul în Roma, Italia, dedicata promovarii integrarii sociale, culturale si profesionale a individului, precum si adaptabilitatii si competitivitatii lucratorilor, prin activitati si proiecte de formare si orientare, acestia ocupându-se de formarea profesionala si de gazduirea elevilor în Roma. Centro Studi Infol a facilitat si elevilor participanti în aceasta mobilitate oportunitati deosebite precum vizitarea celor mai semnificative obiective turistice din Roma: Collosseum, Palatul Quirinale resedinta presedintelui Italiei, dar si întâlnirea cu Papa Francisc în cadrul audientei ce se desfasoara în fiecare miercuri în Piata Sfântul Petru din Roma.
Tinerii si-au îmbunatatit cunostintele si abilitatile de a comunica în limbile engleza si italiana, s-au bucurat de frumusetile Romei învatând lectii de istorie live prin vizitarea monumentelor orasului: Pantheon, Foro Romano, Arco di Constantino, Colloseum. Elevii au fost însotiti si coordonati în acest stagiu de practica de catre profesorul de informatica Sorina Mihes.
În cadrul acestui proiect dobândirea valorile profesionale s-a împletit armonios cu dobândirea valorilor religioase, culturale si lingvistice, tinerii îmbunatatindu-si abilitatile de a relationa si de a-si constientiza propria valoare.