„Aproape o suta de copii, cu vârste între 5 si 14 ani, participa timp de doua saptamâni, din 31 iulie pâna în 13 august, la Jocurile de vara GREST, organizate de Episcopia Greco-Catolica de Oradea.
"Într-o zi sunt o suta, în alta cu câtiva mai putini, depinde de zile. Daca unul se juleste la genunchi ramâne acasa, dar a doua zi nu mai poate sta, îl manânca talpile, neastâmparul si mai ales, gândul la joaca. Grest-ul este o alternativa la taberele de vara deoarece copiii merg pe timpul zilei în afara orasului pentru a-si petrece timpul jucându-se, nefiind nevoie sa ramâna peste noapte. E o prescurtare de la GRuppo ESTivo. Eu am adus, practic, acest concept la noi, din nordul Italiei, si l-am aplicat deja de 19 ani în Bihor. Anul viitor vom marca 20 de ani de când organizam asemenea activitati estivale pentru copii", a declarat miercuri, pentru AGERPRES, preotul Gavril Buboi.
În Italia, povesteste preotul, aproape fiecare localitate sau parohie organizeaza în timpul verii diverse programe pentru copii, sprijinite de autoritati, într-o forma mult mai organizata, animatorii care îsi dedica o parte din timpul lor fiind remunerati de catre primarii.
"Noi suntem cam departe. Deocamdata facem cu resurse proprii ce putem, pentru ca necesitatea de a scoate copiii din oras, din fata televizorului sau a tabletei este foarte mare. Multi locuiesc la bloc, fara posibilitati de a pleca la tara, la bunici ori de a iesi cu parintii în excursii. Pentru vârsta lor, e nevoie de multa miscare si de socializare" a spus parintele Buboi.
Jocurile de vara au avut loc, de-a lungul timpului, în diferite locatii din judet, în Baile 1 Mai, în Baile Felix sau alte locuri. Editia din acest an se deruleaza la Sântandrei unde scoala si primaria au oferit spatiul necesar, adica sala de sport, trei sali de clasa si curtea scolii. Programul Jocurilor cuprinde o iesire la strand pe saptamâna, jocuri antrenante, activitati recreative, dezvoltarea spiritului de echipa, diverse activitati cu tenta de miscare.
"Biserica s-a straduit, în timp, sa vina si cu anumite propuneri dincolo de spatiul strict liturgic. Si unele dintre ele privesc educatia tinerelor generatii, a copiilor. Este un mediu în care ei învata sa se cunoasca, sa se suporte mai bine unii pe altii, sa nu mai faca atâtea mofturi. Nu e tabara, pentru ca noi nu le oferim nici cazare sau mâncare. Noi le recomandam sa manânce bine acasa si sa vina hotarâti sa se joace. Parintii le pun câte un sandvici, o sticla de apa, iar seara când ajung acasa, rupti de foame, nu fac decât un dus, iau cina si dorm neîntorsi" a spus preotul.
Transportul copiilor este asigurat cu o cursa speciala care îi preia din sase puncte diferite din Oradea, în functie de domiciliul lor. Personalul jocurilor este asigurat de mai multi tineri animatori foarte dedicati si de câtiva parinti, voluntari.
Din data de 7 august, episcopia va începe o alta actiune Grest în zona orasului Alesd, unde sunt aproape 200 de copii, foarte multi de etnie roma.
Jocurile de vara pentru copii au, în fiecare an, o tema diferita de cele anterioare, anul acesta afisul ilustrând "Frumoasa si bestia".
AGERPRES / (autor: Eugenia Pasca, editor: Irina Poenaru)