La propunerea Organizației Națiunilor Unite, este marcată anual pe 2 aprilie, Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului. O astfel de propunere, adoptată în 1989, invită la participarea tuturor organizațiilor ONU, a statelor membre, a ONG-urilor și a tuturor organizațiilor publice și private la creșterea gradului de conștientizare a autismului la toate nivelele societății.

În acest sens, marți, 2 aprilie a.c., Asociația Umanitară Autism (AUA) „Sfinții Mihail și Gavril” din Oradea, a marcat Ziua Internațională a Conștientizării Autismului 2019, prin activități și jocuri desfășurate împreună cu copiii de la Liceul „Don Orione”.

AUA își desfășoară activitatea în Oradea, fiind un ONG care oferă terapii specifice pentru copiii cu dizabilități, bazate atât pe terapie intensivă individuală, cât și cea de grup, prin jocuri, activități de artă, cercul de după-amiaza, activitatea de dezvoltare a abilităților sociale și comunicării.

„În ochii copiilor nu există cele şapte minuni ale lumii, ci cele şapte milioane de minuni” descrie printr-un citat psihologul educațional al asociației, Cosmin Albuț, activitatea pe care o desfășoară zi de zi în Asociație, împreună cu ceilalți membrii ai asociației, pentru a veni în întâmpinarea copiilor și a familiilor care îi însoțesc în fascinanta călătorie a vieții.

Tema autismului este una pe care o are la suflet și Papa Francisc, încă de la începutul pontificatului său, când, în 2014, primindu-i în audiență membrii Consiliului Pontifical pentru operatorii sanitari din Vatican, făcea un apel la „angajamentul fiecăruia în a promova acceptarea, întâlnirea, solidaritatea, într-o lucrare concretă de susținere și speranță, contribuind astfel la ruperea izolării și, în multe cazuri, la stigmatul care pune în balanță persoanele care suferă de tulburări din spectrul autismului și de multe ori în familiile lor”. Pontiful susține că îmbrățișarea personală și ascultarea „nevoilor profunde care curg din profunzimea unei patologii” sunt adevărate remedii spirituale ale unei afecțiuni „considerată de multe ori a fi dificilă nu doar de diagnosticat, ci mai ales de acceptat, fără rușine și fără a trăi în singurătate”. Spunând că „autismul este o cruce”, Papa a îndemnat atunci ca în teritoriul fiecărei Biserici locale să fie creată o rețea completă și accesibilă de sprijin, de servicii care îi implică, pe lângă părinți, chiar și bunicii, prieteni, terapeuți, educatori și persoane implicate în pastorație”. Un astfel de exemplu este pentru Eparhia Greco-Catolică de Oradea Asociația Umanitară Autism „Sf. Arh. Mihail și Gravril” din Oradea, despre care puteți afla mai multe detalii aici: