„Între 21-24 august a.c., se desfasoara vizita cardinalului secretar de Stat, Pietro Parolin, în Federatia Rusa, la invitatia autoritatilor tarii. Scopul vizitei este de se întâlni cu cele mai înalte autoritati civile si cu reprezentantii Bisericii Ortodoxe Ruse, fiind totodata o ocazie pentru a exprima apropierea papei Francisc fata de comunitatea catolica locala.

Cu putin înaintea calatoriei, cardinalul Parolin a acordat un interviu agentiei de presa ruse TASS, în care s-a abordat programul vizitei, incluzând celebrarea, la 21 august, a Sfintei Liturghii în catedrala Neprihanita Zamislire din Moscova si colocviul cu mitropolitul Hilarion de Volokolamsk, presedinte al Departamentului pentru Relatii Externe al Patriarhatului de Moscova; sesiunea de lucru cu Ministrul Afacerilor Externe, Sergey Lavrov marti, 22 august si vizita la patriarhul Kiril de Moscova, iar miercuri, 23 august, întâlnirea cu presedintele Vladimir Putin, la Soci.
"Sfântul Scaun desfasoara, în acelasi timp, un rol spiritual si diplomatic, de aceea si diplomatia sa are un caracter aparte. Aceasta nu se bazeaza pe alte forte decât pe solicitudinea si grija fata de orice persoana omeneasca si fata de orice popor, având ca modalitate dialogul", a spus cardinalul Parolin în interviu, explicând ca în aceasta optica va aborda chestiunile bilaterale si situatiile de criza care lovesc diferite regiuni ale lumii, mai apropiate sau mai îndepartate.
Referindu-se la întâlnirile cu ierarhia ortodoxa din Rusia, cardinalul secretar de Stat a evidentiat ca acestea exprima deschiderea care s-a instaurat în ultimii ani, culminând cu întâlnirea da la Havana, din 2016, dintre papa Francisc si patriarhul Kiril. "În masura în care pasim împreuna si dialogam ca fratii, deja traim momente de comuniune între noi. Este un parcurs care necesita cautarea adevarului, iubire, rabdare, tenacitate si efort", a spus de asemenea cardinalul Pietro Parolin.
Referindu-se la istorica întâlnire, de la Havana, dintre papa Francisc si patriarhul Kiril, cardinalul secretar de Stat a spus: "A fost un prim pas, mult asteptat. Întâlnirea a fost utila nu doar pentru a stimula contacte mai frecvente dintre Biserica Catolica si Biserica Ortodoxa, dar si pentru a reda ochi noi în masura sa priveasca nu doar din prisma neîntelegerilor din trecut, ale caror consecinte continua sa existe si în prezent, ci din perspectiva comuniunii dorite si cautate, ceruta cu urgenta de Evanghelia comuna pe care o urmam."
Interviul solicitat de agentia rusa de stiri TASS a amintit si pelerinajul la Moscova si Sankt Petersburg cu relicvele sfântului Nicolae, care se pastreaza în orasul italian Bari, abordând totodata chestiunea pericolului pierderii valorilor crestine în prezent, cu care se confrunta ambele Biserici. "În fata acestor provocari, misiunea ramâne întotdeauna cea indicata de sfântul Petru în prima sa Scrisoare, dupa cum la fel ramâne si stilul abordarii acestor probleme", a spus cardinalul Parolin, citând un fragment din capitolul 3 al Scrisorii întâi a sfântului apostol Petru: "Sfintiti-l pe Domnul Cristos în inimile voastre, gata oricând sa dati raspuns oricui va cere cont de speranta voastra, dar cu blândete si buna-cuviinta, având o constiinta curata" (1 Pt 3, 15-16).
"Când Bisericile insista asupra mesajului evanghelic si asupra valorilor care deriva din acesta, nu o fac pentru a-l chinui pe omul contemporan sau pentru a-i impune poveri din exterior, ci pentru a-i arata calea mântuirii si a plinatatii vietii. Si este urgent ca, în aceasta misiune care nu este niciodata terminata, sa se stabileasca o cooperare mai eficienta dintre diferitele confesiuni", a spus cardinalul secretar de Stat, subliniind totodata necesitatea confruntarii cu perceptia celuilalt pentru a ajunge la o viziune mai completa a realitatii si mai putin influentata de categoriile care ar putea deveni, încetul cu încetul, o deprindere.
O alta întrebare a ziaristului de la agentia rusa de stiri TASS s-a referit la "terorismul islamist care nu face deosebire între natiuni si religii", cardinalul Parolin fiind întrebat "cum poate fi combatut acest fenomen pe termen lung si cum evalueaza Sfântul Scaun eforturile Rusiei pentru a combate terorismul"? Iata raspunsul cardinalului secretar de Stat:
"Chestiunea mi se pare cel putin dubla. În ceea ce priveste masurile decise de guverne, deseori acestea depind de situatii concrete, în fata carora se adopta anumite decizii pe baza evaluarilor responsabililor politici. Si pentru Biserica este cât se poate de clar ca pericolul terorismului trebuie înfruntat, însa trebuie evaluate cu foarte mare atentie eventualele modalitati de interventie, astfel încât sa se evite ca actiuni în forta sa declanseze, la rândul lor, noi spirale de violenta sau sa puna pe plan secundar drepturi umane inalienabile, printre care si dreptul la libertate religioasa. În al doilea rând, modul Bisericii de a actiona este întotdeauna pe termen lung, fiind alcatuit din educatie si formatiune la nivelul cunostintelor, mai ales pentru noile generatii si de dialog intercultural si religios. În ultimele decenii, Sfântul Scaun nu a precupetit nici un efort pentru initierea, consolidarea si, uneori, reînnodarea relatiilor de dialog la nivel cultural si religios, dar mai ales la nivel social si umanitar. De asemenea, ramân ferm convins ca o coerenta viata si vestire a Evangheliei sunt deja în mod intrinsec în masura sa aduca o contributie importanta fiecarei societati si culturi, ajutându-le sa-si valorifice propria identitate si, în acelasi timp, sa se îmbogateasca, printr-un dialog constructiv, cu expresii mai autentice prezente în alte culturi si religii."

Sursa: http://ro.radiovaticana.va