COMUNICAT

Sesiunea ordinara de toamna a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unita cu Roma, Greco-Catolica

Blaj, 2-4 noiembrie 2016

Invitatia adresata Papei Francisc din partea Conferintei Episcopale Române de a vizita România, analiza diferitelor aspecte ale vietii Bisericii, chestiuni pastorale, administrative si canonice, procesul de beatificare a Episcopilor morti în faima de martiri sub regimul comunist, mass-media catolica si situatia comunitatilor greco-catolice în diaspora, sunt câteva dintre temele care s-au aflat în centrul sesiunii ordinare a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unita cu Roma, Greco-Catolica, reunit între 2-4 noiembrie 2016 la Blaj.
În plenul lucrarilor, s-a discutat si despre recenta întâlnire a Episcopilor Catolici Rasariteni din Europa desfasurata între 20-23 octombrie 2016 la Fatima, precum si despre cea de-a 14-a Sesiune Plenara a Întâlnirii Comisiei Internationale Mixte pentru Dialog Teologic între Biserica Catolica si Biserica Ortodoxa de la Chieti, Italia, din luna septembrie 2016.
Sinodul a decis înfiintarea Comisiei Sinodale pentru Cultura si Comunicatii Sociale, precum si a Biroului „Migrantes” în cadrul Curiei Arhiepiscopiei Majore.
Totodata, a fost discutata tematica unui ghid de conduita anticoruptie pentru personalul din cadrul Bisericii Române Unita cu Roma, Greco-Catolica.
Cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la trecerea la cele vesnice a carturarului Gheorghe Sincai, personalitate marcanta a Scolii Ardelene, membrii Sinodului au participat în dupa-masa zilei de joi 3 noiembrie 2016 la o manifestare culturala în Catedrala Arhiepiscopala Majora „Sf. Treime” din Blaj.
Referitor la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, Episcopii îi îndeamna pe credinciosi si pe toti oamenii de buna credinta sa îsi exercite dreptul si responsabilitatea de a participa la vot, si totodata sa faca o alegere coerenta cu propria credinta si cu învatatura Bisericii Catolice.
Urmatoarea Sesiune sinodala ordinara se va desfasura în intervalul 15-17 mai 2017 la Blaj, sediul Arhiepiscopului Major.
În aceste zile, membrii Sinodului au dorit sa reaminteasca responsabilitatea cetatenilor greco-catolici în societatea româneasca, rugându-se Bunului Dumnezeu pentru binele tarii si al poporului nostru.

Notar