„„Dumnezeule, de la care vine orice paternitate în cer si pe pamânt, Tata, care esti Iubire si Viata, fa prin mijlocirea Fiului tau, Isus Cristos (…) si prin mijlocirea Spiritului Sfânt, izvor al caritatii divine,(…) ca orice familie umana de pe pamânt sa devina un adevarat sanctuar al vietii si al iubirii (…), fa ca harul tau sa calauzeasca gândurile si faptele sotilor spre binele familiilor lor si al tuturor familiilor din lume. (…)” (Sfântul Ioan Paul al II-lea pp, Rugaciunea pentru familie)
În zilele de 21 si 22 octombrie au avut loc exercitiile spirituale pentru familiile cu copii mici, la vila Sântana din localitatea Sînmartin. Au participat familii tinere din parohiile greco-catolice din Oradea, 70 de persoane, parinti si copii.
Responsabilii cu pastoratia familiei, pr. Mihai Tegzes si pr. Mihai Vatamanelu OFMConv au propus ca tema centrala a exercitiilor „Dialogul între soti”, tema aprofundata în patru conferinte, prezentate alternativ de cei doi relatori. Pe parcursul conferintelor au fost abordate teme importante pentru viata spirituala a sotilor: iertarea si ascultarea în familie, buna comunicare în familie, respectiv deciziile luate împreuna. Astfel, cei prezenti au constientizat o data în plus ca iertarea lui Isus este baza iertarii în familie, ca iertarea oferita unuia dintre soti în momente de criza reprezinta semnul convertirii, reusind astfel sa înteleaga ca numai printr-o comunicare sincera si un dialog având la baza iubirea si iertarea reciproca se poate ajunge la unitatea dorita în familie, unitate în credinta, unitate pecetluita în Sacramentul Casatoriei prin darul Spiritului Sfânt. Dupa fiecare conferinta, familiile prezente au împartasit în plen sau grupate în perechi experientele si trairile lor în plan spiritual, manifestându-si bucuria de a putea participa la aceste exercitii spirituale, precum si dorinta de a lua parte si pe viitor la astfel de initiative propuse de biserica.
Pe parcursul conferintelor copiii de diferite vârste au fost antrenati de doua educatoare în diferite activitati ludice si recreative, reusind sa se cunoasca prin intermediul jocurilor împreuna, al cântecelor si al bucuriei. Momentele de comuniune si fraternitate cu toti cei prezenti au fost la rugaciunea de seara si de dimineata, la Sfânta Liturghie, în timpul meselor si al momentelor de împartasire.
Te rugam, Doamne, sustine familiile noastre, pastreaza-le pe toate în darul unitatii si al iubirii! Doamne, ocroteste familiile noastre si daruieste-le iubire si pace! Doamne, da-ne familii sfinte! Doamne, îti multumim !