„Pentru a ne reaminti si a ne inspira din puterea creativa, taria si românismul celui mai marcant reprezentant al valorilor culturale românesti, ziua de 15 ianuarie a fost aleasa ca Zi a Culturii Nationale, reprezentând data nasterii poetului Mihai Eminescu (1850-1889).
La Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, cu acest prilej, a fost organizat un spectacol, coordonat de profesoarele de limba româna si de istorie, în care au fost implicati elevii din clasele VIII-XII. Au fost puse în scena fragmente din Scrisoarea III, de Mihai Eminescu, dar totodata a fost prezentat si contextul istoric al bataliei de la Rovine, s- a facut referire la personalitatea lui Mircea cel Batrân, asa cum apare în scrierile istorice.
Referitor la creatia lui Eminescu, a fost evidentiata tema patriotismului si a geniului conducator de popoare. S-a avut în vedere reliefarea antitezei romantice trecut-prezent, poemul având doua parti: în prima parte se celebreaza iubirea de patrie si de neam; partea a doua fiind o satira adusa prezentului decazut.