„„Non violenta, stilul unei politici pentru pace”, este titlul Mesajului pentru cea de-a 50-a Zi mondiala a pacii, pe care Biserica catolica o marcheaza prin traditie în prima zi a noului an. Ziua mondiala a pacii 2017 este cea de-a patra a pontificatului papei Francisc. Mesajul a fost difuzat de Sala de Presa a Sfântului Scaun. „Violenta si pacea”, se citeste în comunicatul de presa, „sunt la originea a doua feluri opuse de a construi societatea.
Înmultirea focarelor de violenta genereaza consecinte sociale foarte grave si negative: Sfântul Parinte cuprinde aceasta situatie în expresia «cel de-al Treilea Razboi Mondial pe bucati». Pacea, dimpotriva, are consecinte sociale pozitive si înlesneste realizarea unui progres adevarat. Trebuie, de aceea, sa ne miscam în spatiile posibilului negociind parcursuri de pace si acolo unde acestea par sa fie întortocheate si chiar impracticabile. În acest fel, non violenta va putea sa dobândeasca o semnificatie mai ampla si noua: nu doar aspiratie, ideal, respingere morala a violentei, a barierelor, a impulsurilor distrugatoare, dar si metoda politica realista, deschisa sperantei”. „Este vorba de o metoda politica întemeiata pe primatul dreptului”, continua comunicatul. „Daca dreptul si demnitatea egala a oricarei fiinte umane sunt salvgardate fara discriminari si deosebiri, pe cale de consecinta, non violenta, înteleasa ca metoda politica, poate constitui o cale realista pentru depasirea conflictelor armate. În aceasta perspectiva, este important sa se recunoasca tot mai mult nu dreptul fortei, ci forta dreptului”.
„Prin acest Mesaj, papa Francisc întelege sa arate un pas ulterior, un drum de speranta adaptat actualelor circumstante istorice: a obtine solutionarea controverselor prin intermediul negocierilor, evitând ca acestea sa degenereze în conflict armat. În spatele acestei perspective se afla si respectul pentru cultura si identitatea popoarelor, asadar, depasirea ideii dupa care o parte ar avea o superioritate morala fata de alta. În acelasi timp, însa, aceasta nu înseamna ca o natiune poate fi indiferenta la tragediile unei alte natiuni. Înseamna, în schimb, a recunoaste primatul diplomatiei asupra zanganitului armelor. Traficul mondial de arme este atât de vast încât poate fi în general subestimat. Este traficul ilegal de arme cel care sprijina nu putine conflicte din lume. Non violenta ca stil politic poate si trebuie sa faca mult pentru a limita acest flagel”. „Ziua mondiala a pacii”, încheie comunicatul, „a fost voita de Paul al VI-lea si este celebrata anual pe 1 ianuarie. Mesajul papei este trimis la cancelariile din lumea întreaga si marcheaza în acelasi timp linia diplomatica a Sfântului Scaun pentru anul care începe”.