„În saptamâna 2-8 Septembrie 2012, a avut loc la Oradea, cu binecuvântarea Preasfintitului Virgil Bercea, cea de-a patra reculegere spirituala anuala, condusa de parintele vincentian Anthony Saji. La aceasta reculegere au participat credinciosi de toate vârstele din întreaga tara, în numar foarte mare, aproximativ 150 de persoane.
Fiecare zi a reculegerii a început cu o jumatate de ora de Adoratie Euharistica în liniste, iar cele patru prelegeri sustinute de catre parintele Anthony (doua dimineata si doua dupa-masa) au fost mereu însotite de cântece si rugaciuni. Fiecare zi s-a încheiat cu celebrarea Sfintei Liturghii oficiata de catre toti preotii care au participat la reculegere.
O zi a fost acordata ajunului, interiorizarii, iertarii, sacramentului Spovedaniei si Adoratiei Euharistice în care s-a cerut vindecarea interioara a noastra, dar si a lumii întregi. La finalul adoratiei, fiecare a fost binecuvântat de catre unul din preotii prezenti.
În acest an, parintele Anthony a pus înca din prima prelegere un accent deosebit pe rolul Spiritului Sfânt în familiile si comunitatile noastre. La fel cum Isus i-a cerut lui Simon sa arunce mrejele în apa adânca, la fel si noua ne cere sa ducem Cuvântul lui Dumnezeu în cel mai profund nivel al existentei noastre si anume, în familiile noastre.
Toate meditatiile, conturate pe baza textelor din Sfânta Scriptura au avut ca scop întarirea credintei si sperantei, iar exemplele din viata concreta a personajelor din Vechiul Testament si a apostolilor au constituit ingredientele pe care ni le-a dezvaluit Dumnezeu în acest an, pentru ca viata noastra actuala sa o concepem ca o frumoasa reteta de iubire si iertare în fata Lui, a aproapelui, dar si în noi însine.
Aducând referire la Anul Credintei, parintele Anthony ne-a repetat cuvintele Papei Benedict, încurajându-ne ca „în credinta nu suntem singuri”. Este adevarat ca atunci când umblam pe drumul credintei este necesar sa acceptam sa si pierdem ceva, dar, asemenea lui Avram, care s-a dezradacinat de tara si poporul sau si a primit de la Domnul ceva mai bun, sa înaintam si noi cu încredere. Tot ce avem si suntem, inclusiv credinta noastra este un dar de la Dumnezeu, o binecuvântare, dar de multe ori, noi ne atasam mai mult de daruri, uitând de Cel ce ni le-a daruit. De aceea, privirea noastra sa ne fie îndreptata mereu spre Dumnezeu Tatal care ne iubeste si ne asteapta cu bratele deschise.
Într-una din zilele de reculegere, parintele Anthony ne-a vorbit despre pacat, iar pentru a întelege mai bine diferenta dintre cainta adevarata si sentimentul de vinovatie, am comparat pe baza fragmentelor din Evanghelie atitudinea lui Petru cu cea a lui Iuda. Cainta este cea care ne apropie mai mult de Dumnezeu, oferindu-ne pacea interioara si bucurie, pe când sentimentul de vinovatie ne induce o stare de tristete, de distrugere. Cainta ne conduce la convertire, iar convertirea este o vocatie pentru a face o misiune. Este important sa nu ne oprim doar la convertire, pentru ca în acest fel, viata noastra se schimba doar pe moment. Misiunea noastra este sa daruim mai departe, sa-l marturisim pe Dumnezeu atât prin cuvinte, dar mai ales prin comportamentul nostru si faptele noastre bune.
În fiecare an, ni se propune aprofundarea unei Carti din Sfânta Scriptura, iar la aceasta reculegere parintele ne-a explicat Prima Scrisoare a Sfântului Apostol Pavel catre Corinteni.
Ca si în alti ani, vineri am reluat rolul Spiritului Sfânt în vietile noastre prin intermediul fructelor, darurilor si carismelor, iar Sfânta Liturghie a fost oferita în special familiilor, dupa care a urmat procesiunea cu lumânari la Grota Sfintei Fecioare Maria, din curtea Seminarului.
Sâmbata dimineata, la ultima meditatie, parintele Anthony ne-a vorbit despre Sfânta Fecioara Maria si despre importanta pe care o are în vietile noastre, îndemnându-ne sa ne rugam cât mai mult pentru familiile si comunitatile noastre pentru ca astfel umplem si noi „ulcioarele cu apa” la fel cum au facut nuntasii la nunta din Cana. Transformarea apei în vin este harul lui Dumnezeu si noi suntem chemati sa colaboram cu harul Sau.
Reculegerea s-a încheiat prin participarea la Sfânta Liturghie de la ora 10, la Manastirea Franciscana „Maica Domnului” din Oradea. Preotii s-au rugat pentru toti bolnavii din lume si pentru toti cei care se afla în suferinta, pentru toti cei care sunt dependenti si care au nevoie de vindecare. La finalul Sfintei Liturghii, parintele Anthony a multumit tuturor pentru tot si i-a cerut lui Dumnezeu sa ne binecuvânteze pe toti din abundenta.
Parintele Anthony se va întoarce în România anul viitor în luna Aprilie, pentru o saptamâna de misiuni populare în diferite orase ale tarii. Cei care doresc sa-l aiba în mijlocul lor pe parintele, trebuie sa aiba aprobarea Episcopului din Eparhia sau Dieceza din care face parte si sa se adreseze parintelui Emil Ghirca (0748.907.913) pentru a organiza cât mai bine posibil traseul prin tara. De asemenea, urmatoarea reculegere va avea loc în perioada 23-29 iunie 2013. Locul reculegerii va fi anuntat anul viitor.
Banii colectati din donatii, buchetele de liturghii si tasul de la Sfânta Liturghie de la Manastirea Franciscana „Maica Domnului” au fost oferiti Misiunii din Africa. Pentru mai multe informatii despre parintele Anthony si misiunea Congregatiei Vincentiene din Africa, pentru poze si alte noutati, va rugam sa accesati site-ul lansat în limba româna http://www.prbill.ro
Daca ar trebui sa rezum în câteva cuvinte aceasta reculegere, as spune: SPARANTA, CREDINTA, IUBIRE, rugaciune pentru familii la Spiritul Sfânt, misiune, Sfânta Scriptura si Harul lui Dumnezeu.
Multumim parintelui Emil Ghiurca si tuturor organizatorilor pentru munca depusa, îi multumim lui Dan pentru traducere, parintelui Mihai Vatamanelu pentru disponibilitatea de a celebra Sfânta Liturghie în parohie, parintelui Eduard Roman pentru organizarea cazarii si a mesei participantilor la Seminarul Teologic Greco-Catolic si tuturor celor care au contribuit într-un fel sau altul la bunul mers al acestei reculegeri.
În speranta ca aceasta reculegere va aduce rod în inimile tuturor, sa pasim cu încredere pe drumul credintei si sa ne amintim mereu ca „Harul lui Dumnezeu este gratuit, dar nu este ieftin”.