„Vointa comunitatii
Cu zece ani în urma a încoltit ideea, acum patru ani s-a copt, de o luna a început sa fie pusa în practica, iar sâmbata aceasta rezultatul a putut fi vazut de toti. Aproximativ 500 de localnici din Valea Cerului, cei mai multi slovaci, dar si vecinii lor români, precum si rude venite din strainatate tocmai în acest scop, au participat la un eveniment rar în viata unei comunitati: sfintirea unei uriase cruci ridicate pe Dealul Popuri, în marginea comunei Suplacu de Barcau.
„Acum zece ani, un batrân mi-a spus ce frumoasa ar fi o cruce pe culmea aceasta, de unde se vad toate asezarile noastre, o cruce care sa fie vazuta din comunitatile noastre”, a explicat BIHOREANULUI deputatul Adrian Merka, reprezentant al Uniunii Democratice a Slovacilor si Cehilor din România, care a organizat proiectul de la idee la materializare.
Calea Crucii
Pe dealul din capatul satului Borumlaca a fost realizat, de fapt, un întreg ansamblu, de la jumatatea lui fiind amenajata o alee din piatra prinsa în beton, strajuita de 14 mici coloane ce simbolizeaza cele tot atâtea opriri ale Mântuitorului pe Golgota si decorate cu icoane în piatra.
Centrul ansamblului este dominat de o cruce înalta de 13 metri, asamblata din bare metalice, decorata si ea cu simbolul Sfintei Cruci a lui Cristos, iar în spatele acesteia serpuieste o alta alee pâna la o micuta capela închinata Sfântului Anton de Padova, unde pelerinii ce vor veni pe aici se vor putea ruga si medita.
Sfintirea Crucii a fost oficiata de un sobor de preoti slovaci romano-catolici din zona, condus de episcopul auxiliar al Bratislavei, Jozedf de Halko, ce slujeste slovacii din Diaspora, alaturi de episcopul romano-catolic al Oradiei, Bocskei Laszlo, si de episcopul greco-catolic, Virgil Bercea, care ulterior au oficiat si Sfânta Liturghie, cu rugaciuni în limbile slovaca si româna.
Întâlnire cu Dumnezeu
La capatul Liturghiei, Prea Sfintitul Bocskei a adresat în ambele limbi un mesaj tuturor credinciosilor veniti în pelerinaj, dar si pentru toti cei pe care acestia i-au purtat în gândurile si în rugaciunile lor. Crucea, a spus înaltul prelat, este un semn si o marturie a credintei, care traieste în om si îl împlineste peste aspiratiile si bucuriile lui lumesti.
„De ce am facut noi acest lucru? Omului, prin natura sa, îi place sa construiasca, sa lase ceva în urma lui, centre comerciale, acvaparcuri, cluburi, ca sa se simta bine, sa se înnoiasca, si toate acestea au un scop în interpretarea lumeasca”, a facut PS Bocskei introducerea, pentru ca apoi sa vorbeasca despre semnificatia spirituala a noii constructii, a doua de acest fel din Bihor, dupa cea de la Carastelec.
„Aceasta este o constructie deosebita, pentru ca apeleaza interiorul omului, sufletul sau, aspiratia omului care priveste în sus. O Cale a Crucii nu este un loc de distractie, ci un loc de reculegere si de întâlnire, un loc unde omul se întâlneste cu Dumnezeu”, a spus episcopul, invocând apoi întâlnirile cu Dumnezeu ale unor personaje biblice, toate petrecute în locuri înalte, începând cu Moise pe Munte, unde a si primit Poruncile, continuând cu Abraham, care tot pe un munte a adus jertfa lui Dumnezeu si încheind cu Isus pe Muntele Tabor. O Întâlnire cu Dumnezeu, a spus PS Bocskei, „presupune sa ne ridicam putin, sa ne departam de cele lumesti si sa privim în sus”.
Episcopul romano-catolic a citit în finalul cuvântarii sale si o scrisoare în care a amintit despre eforturile celor care au ctitorit constructia si a lasat porunca sa se oficieze aici în fiecare an, pe 14 septembrie, o Sfânta Liturghie cu ocazia Înaltarii Sfintei Cruci. O premisa ca noua Golgota va deveni înca un loc de pelerinaj pentru crestinii bihoreni, catolici si ortodocsi deopotriva, dar si un loc în care sa vina inclusiv turistii mai putin credinciosi, pentru a se bucura si ei de minunata Creatie.
Sursa:http://www.ebihoreanul.ro