„Preafericitul Parinte Cardinal Lucian Muresan a instituit un Pelerinaj National pentru întreaga Biserica Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica în acest An Jubiliar al Milostivirii. În continuare prezentam scrisoarea Preafericirii Sale:

Blaj, 2 martie 2016

Preasfintiile Voastre,
Cucernici Parinti,
Dragi credinciosi,

În Bula de convocare a Jubileului Extraordinar al Milostivirii, Sfântul Parinte Papa Francisc ne învata ca „pelerinajul este un semn special în Anul Sfânt, pentru ca este icoana a drumului pe care fiecare persoana îl parcurge în existenta sa” (Misericordiae Vultus, 14).
Suntem în plina celebrare a Anului Sfânt al Milostivirii Divine, timp de har în care Biserica ne îndeamna sa redescoperim Chipul milostiv al Tatalui si sa-I urmam chemarea în a deveni si noi icoane ale Lui, prin iertare si iubire fara masura.
Cu acest prilej, am gasit de bine sa instituim un Pelerinaj National pentru întreaga Biserica Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica, la Sanctuarul Arhiepiscopal Major al Fecioarei Saracilor din Carbunari (Blaj), spre a o cinsti pe Cea mai marita decât Serafimii, Fecioara Sfânta, Maica Milostivirii, Ea care ne conduce la Isus Mântuitorul, Speranta noastra si a omenirii întregi.
Primind astfel cu bucurie si propunerea Directorilor Caritas din Eparhiile noastre, Va asteptam între 28-29 mai 2016 la acest Pelerinaj al Milostivirii, precum l-am numit, dar mai ales pe toti cei care îsi traiesc existenta la periferia societatii (bolnavi, persoane cu dizabilitati, someri, nevoiasi), pentru a primi binecuvântarea Fecioarei Saracilor si a ne bucura de harurile deosebite ale trecerii prin Poarta Sfânta a Catedralei de la Blaj în acest An Jubiliar.
Totodata, ne dorim ca la acest eveniment sa participe operatorii sociali si medicali precum si dascalii si voluntarii care sunt implicati în operele de binefacere si în institutiile de educatie de pe cuprinsul Eparhiilor noastre.
Va asteptam, asadar, Preasfintiile Voastre, cucernici Parinti, cuvioase persoane consacrate (calugari, calugarite) si iubiti credinciosi, sa intram împreuna în acest Pelerinaj al Milostivirii pe „poarta inimii Domnului”, în taina cea mai adânca a Dumnezeirii celei Întreite, care este iubire, iertare si milostivire, cu spirit de pocainta si plini de încredere în Cel care „a venit sa caute si sa mântuiasca pe cel pierdut” (Lc 19, 10).

Pelerinajul se va desfasura dupa urmatorul program:
Sâmbata 28 mai
– orele 17.00-23.00: Vecernia urmata de veghe în Catedrala Sfânta Treime din Blaj. În cadrul acestei seri vor fi momente spirituale, meditatie, adoratie si rugaciune.

Duminica 29 mai
– orele 8.00-10.00: Procesiune de la Catedrala la Sanctuarul Fecioarei Saracilor de la Carbunari.
– ora 10.00: Liturghie Arhiereasca la Sanctuarul din Carbunari
– ora 14.00: Paraclisul Maicii Domnului la Sanctuarul din Carbunari

Buna desfasurare a Pelerinajului Milostivirii am încredintat-o Parintelui Ioan Farcas – Vicar Mitropolitan, care poate oferi detalii referitoare la organizarea si derularea evenimentului tuturor celor interesati.
Maria, Fecioara Saracilor, Maica Milostivirii, ne asteapta la Carbunari!

Cu arhiereasca binecuvântare,

† Claudiu

Episcop al Curiei

Arhiepiscopiei Majore

† Lucian Cardinal Muresan

Arhiepiscop Major

al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica

Arhiepiscop si Mitropolit de Alba-Iulia si Fagaras