Moto: „Dumnezeu, într-adevar, n-a trimis pe Fiul Sau în lume ca sa judece lumea,

ci ca lumea sa fie mântuita prin El” (Ioan 3,17).

Simleu Silvaniei a intrat în constiinta salajenilor, ca de altfel a întregului Ardeal, ca oras al spiritualitatii românesti. La raspântie de drumuri, dar si de veacuri, urbea de la poalele Magurii Silvaniei s-a înscris în rândul acelor asezari umane care s-au ridicat la „înaltimea stelelor” care lumineaza aceasta parte de tara.
În acest context, la sfârsitul saptamânii trecute (18-19 septembrie a.c.), la Simleu Silvaniei s-a desfasurat sesiunea de comunicari stiintifice cu tema: „Biserica si societate în secolele XIX-XX, 200 de ani de la înfiintarea Vicariatului Greco-Catolic al Silvaniei”. Aceasta inedita activitate a fost organizata de Muzeul Judetean de Istorie si Arta – Zalau, în parteneriat cu Vicariatul Greco-Catolic al Silvaniei, Primaria orasului Simleu Silvaniei, Centrul Cultural Simleu si Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural Salaj, cu prilejul sarbatoririi bicentenarului Vicariatului: 19 septembrie 1810 – 19 septembrie 2010. Au participat invitati din: Simleu Silvaniei, Zalau, Cehu Silvaniei, Badacin, Bobota, Supur, Cluj-Napoca, Medias, Turda, Deva, Satu-Mare, Constanta, Baia Mare, Alba Iulia, Sighetu Marmatiei si Bucuresti, care au sustinut întemeiate comunicari tematice.
Activitatea a demarat la Primaria orasului Simleu Silvaniei printr-un moment de reculegere pentru dr. Alexandru Matei – director al Muzeului Judetean de Istorie si Arta – Zalau, plecat – prea devreme – în Cer (Dumnezeu sa-l ierte!) si prin cuvintele de salut, felicitare si succes, dar si de o retrospectiva succinta a celor întâmplate în cei 200 de ani ai existentei Vicariatului Greco-Catolic al Silvaniei, rostite de: ing. Septimiu Catalin Turcas – primarul orasului Simleu Silvaniei, Lucian Bode – deputat de Simleu în Parlamentul României, Doina Cocis – director al Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural Salaj, dr. Corina Bejinariu – director interimar al Muzeului Judetean de Istorie si Arta – Zalau si drd. Marin Pop – sef Sectie Istorie la Muzeul Judetean de Istorie si Arta – Zalau. Preotul protopop Vasile Bosca – Biserica Ortodoxa nr.1, a relatat despre semnificatia evenimentului spiritual aniversat, remarcând ca misiunea celor doua Biserici, ortodoxa si greco-catolica, este compatibila, conjugata si înfratita, chiar convergenta pentru crestinatate, predicând iubirea lui Dumnezeu si a aproapelui. De asemenea, doamna Mariana-Niculina Simon din Zalau s-a referit la acest eveniment, donând Vicariatului Greco-Catolic al Silvaniei un document bisericesc din anul 1930, o carte de rugaciuni cu o vechime de peste 150 de ani, un rozariu si o iconita. În continuare, preotul vicar foraneu Gheorghe Turcas din Simleu si-a prezentat propria comunicare „Arc peste timp” – o expunere, pe cât de detaliata, pe atât de… curajoasa a evenimentelor legate de existenta Vicariatului Greco-Catolic al Silvaniei, privite si prin experienta si trairile personale. Apoi, a avut loc o „lansare de carte”: dr. Ioan Maria Oros din Zalau si-a prezentat volumul „Dimensiuni ale culturii moderne în Tara Silvaniei (secolele XVII-XIX)”. În final, prof. univ. dr. Ioan Puscas a reliefat, cu mult patos, situatia Bisericii Greco-Catolice si a slujitorilor ei în „epoca comunista”, facând trimiteri pertinente la: preotii protopopi Valentin Coposu (Bobota) si Liviu Trufas (Zalau), episcopii Iuliu Hosu (Cluj), Alexandru Rusu (Maramures), Ioan Balan (Lugoj) si altii, dar si la Simion Barnutiu, Iuliu Maniu, Gheorghe Pop de Basesti, Corneliu Coposu si Ioan Ossian, pentru ca ei si activitatea lor sa ramâna vesnic în memoria românilor.
Grupul Scolar „Ioan Ossian” din Simleu a fost, apoi, gazda primitoare, unde s-au desfasurat lucrarile sesiunii de comunicari stiintifice, pe doua sectiuni: „Vicariatul Greco-Catolic al Silvaniei de la înfiintare pâna la Marea Unire (1810-1918)” si „Vicariatul dupa Marea Unire”. Au fost prezentate aspecte ale evolutiei istorice a Vicariatului Silvaniei si a celorlalte vicariate din Transilvania si din tara, biografii de preoti, inclusiv ale celor care au avut de suferit în închisorile comuniste. N-au lipsit actiunile preotilor si ale Vicariatului în multitudinea domeniilor de activitate cu parteneri din scoli, biblioteci, banci etc.
Vizitele la expozitia „Icoane si cazanii” la Protopopiatul Ortodox Simleu, la Biserica Ortodoxa nr.1 si la Casa Memoriala „Iuliu Maniu”, au însufletit inimile participantilor.
Duminica, 19 septembrie 2010, s-au desfasurat Liturghia si Parastasul la Biserica Greco-Catolica, cu hramul „Sfânta Treime” din Simleu, oficiate de P.S. Virgil Bercea – episcopul greco-catolic al Oradiei, împreuna cu un sobor de preoti din protopopiatele greco-catolice din Simleu Silvaniei, Zalau si Supur, când preotul vicar foraneu Gheorghe Turcas, cu arhiereasca binecuvântare, a fost hirotesit spre a purta Epigonatul. Agapa crestineasca la care au participat preotii din sobor, oaspetii sesiunii de comunicari, oficialitati si enoriasi a încheiat activitatile dedicate acestei sarbatori crestine, bicentenarul Vicariatului Greco-Catolic al Silvaniei, într-o atmosfera înaltatoare, plina de evlavie.
Toate lucrarile sesiunii (comunicarile stiintifice) vor fi publicate într-un volum special dedicat evenimentului sarbatorit, prin grija Muzeului Judetean de Istorie si Arta – Zalau.
Iata, asadar, în rezumat, ceea ce s-a petrecut timp de doua zile la Simleu Silvaniei, acolo unde a fost evidentiata activitatea Vicariatului Greco-Catolic al Silvaniei în cei 200 de ani de existenta, întru promovarea culturala-spirituala a românilor din aceasta parte de tara si apropierea lor de Bunul Dumnezeu!