„În calitate de Pastori, vorbim în numele poporului nostru în fata Sfântului Parinte si a lumii: "Papa Francisc ne-a ascultat."

"În acest an jubiliar al Milostivirii, am venit sa reafirmam comuniunea noastra cu Sfântul Parinte si sa-i cerem ajutorul pentru oamenii din Ucraina care sufera", a spus Preafericirea Sa Sviatoslav Shevchuk. "Si Sfântul Parinte ne-a ascultat."

În ajunul serbarii celor 70 de ani de la pseudo-sinodul din Lviv, capul Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, Preafericitul Parinte Sviatoslav, împreuna cu membrii Sinodului Permanent al acestei Bisericii au venit la Roma pentru a se întâlni cu Sanctitatea Sa Papa Francisc. "Am venit pentru a reafirma ceea ce nici un regim totalitar nu a putut rupe: comuniunea noastra cu Roma si Biserica Universala", a spus Preafericirea Sa.

Arhiepiscopul Major si ceilalti membri ai Sinodului permanent au avut întâlniri si discutii cu reprezentantii Sfântului Scaun, urmând sa fie pregatita o declaratie publica pentru a denunta invazia si razboiul hibrid din Ucraina, deplângând suferinta a milioane de oameni nevinovati, barbati, femei si copii. Biserica condamna atrocitatile, rapirile, privarea de libertate si torturarea cetatenilor Ucrainei în Donbass si Crimeea – abuzul îndreptate împotriva comunitatilor religioase si a grupurilor etnice, în special tatarii musulmani, precum si numeroasele încalcari ale drepturilor civile si a demnitatii umane a milioane de oameni.

Biserica Greco-Catolica Ucraineana se roaga în mod constant si promoveaza pacea, iar astazi ierarhia a facut apel catre Sfântul Parinte si lumii întregi pentru a opri razboiul si pentru stopare crizei umanitare provocate de invazia rusa în Ucraina.

Razboiul hibrid în curs de desfasurare – putin mediatizat – a afectat deja în mod direct 5 milioane de oameni. A provocat 10.000 de decese, zeci de mii de invalizi si a lasat fara adaposturi peste doua milioane de oameni. Tehnicile insidioase ale razboiului hibrid au generat sute de mii de persoane cu soc post-traumatic si au cauzat pagube socio-economice imense. O mare parte din infrastructura industriala a tarii a fost distrusa, iar moneda a pierdut doua treimi din valoarea sa, saracind pe cei peste 45 de milioane de locuitori. Identitatea ucrainenilor este denigrata în mod constant printr-o campanie internationala de propaganda sofisticata si bine finantata. "Oamenii sufera, Sfinte Parinte, si asteapta îmbratisarea ta", a spus Arhiepiscopul Major. "Papa Francisc a raspuns ca va actiona."

Secolul XX a fost un timp de suferinta de nedescris pentru Ucraina. Doua razboaie mondiale, genocidul, foametea planificata de catre stat si purificare etnica au cauzat circa 15 milioane de decese. Biserica Greco-Catolica Ucraineana, o Biserica care a fost solidara cu poporul sau suferind a fost reprimata cu brutalitate de catre Stalin. Sovieticii au cautat sa o separe de comuniunea catolica, mai ales de comuniunea cu episcopul Romei. Regimul lui Stalin a interzis Biserica Greco-Catolica Ucraineana, care este cea mai mare biserica de rit bizantin din lume, printr-o actiune ne-canonica, violenta si de manipulare, numita de istorici "pseudo-sinodul din Lviv" care a avut loc în perioada 8-10 martie 1946. Autoritatile sovietice au închis atunci episcopii, sute de clerici si zeci de mii de credinciosi. Ei au transferat toate bunurile Bisericii Greco-Catolice catre Biserica Ortodoxa a Patriarhiei Moscovei sau le-au confiscat în scopuri seculare. Dar astazi Biserica a reînviat în mod miraculos si este un organism dinamic în plina expansiune, activa în Ucraina si pe alte patru continente, cu clerici tineri si laici dedicati, inspirati de exemplul martirilor secolului XX.

"Pentru ucrainenii care apartin diferitelor biserici si organizatii religioase, si chiar si pentru conationalii lor seculari, Sfântul Parinte este o autoritate morala globala care spune adevarul. Vocea adevarului este deosebit de importanta pentru persoanele care sufera în Ucraina. În cazul în care oamenii nu aud sau nu pot sa înteleaga vocea devin confuzi, anxiosi si se simt uitati", i-a spus Preafericitul Shevchuk Papei Francisc. Sfântul Parinte a subliniat ca nu se pot rezolva problemele ecumenice în detrimentul unei Biserici Catolice Orientale".

"Biserica Greco-Catolica Ucraineana este gata de a oferi o administrare responsabila, transparenta, sanatoasa din punct de vedere ecumenic, în gestionarea ajutorului international în serviciul populatiei ucrainene, indiferent de orice consideratie etnica, politica, lingvistica sau apartenenta religioasa. Suntem gata sa cooperam într-un plan bine coordonat, care ar putea include agentii guvernamentale si non-guvernamentale. Este deja destula suferinta. Se poate evita o si mai mare catastrofa. Se pot vindeca rani. Sa facem "Anul Milostivirii" o realitate pentru oamenii din Ucraina", a mai spus Preafericirea Sa Shevchuk.

Sursa:http://www.e-communio.ro