„Data de 20 Aprilie 2012 a reprezentat o zi de sarbatoare pentru micul sat Racova din judetul Satu-Mare. Consiliul Judetean Satu-Mare, în colaborare cu Universitatea de Vest „Vasile Goldis”, Arad – Filiala Satu-Mare, alaturi de Directia pentru Cultura si Patrimoniul National al Judetului Satu-Mare, Biblioteca Judeteana Satu-Mare si Primaria Supur, au dezvelit o placa comemorativa în onoarea celui ce a fost preotul greco-catolic, teologul si filosoful Ioan Miclea. Se împlinesc în acest an 110 ani de la nasterea sfintiei sale si 30 de ani de la trecerea sa la viata vesnica.
Placa comemorativa a fost amplasata pe casa parinteasca a distinsului preot, devenita de câtiva ani, prin îngaduinta matusii Morica, capela greco-catolica. La dezvelirea si sfintirea placii au participat: pr. Adrian Botea – preot paroh în localitatile Babta si Racova, pr. protopop Roman din Satu-Mare, pr. protopop Vasile Goje din Ardud, pr. Marius Crisan – Supuru de Jos, pr. Cristian Laslo, alaturi de cele doua fiice ale parintelui Ioan Miclea, dl. Mezei cu familia din Baia-Mare – nepot, dl. Cristian Sau, Prefect al Judetului Satu-Mare – nepot, reprezentanti ai institutiilor amintite, precum si alte personalitati politice judetene. La colocviul tinut în orasul Satu-Mare, printre alte personalitati, au luat cuvântul: Pr. Conf. Univ. Dr. Ioan Mitrofan – Centrul Cultural „Jacques Maritain” Blaj; Prof. Univ. Dr. Mircea Popa; Prof. Univ. Dr. Ioan Buzasi – Universitatea Alba-Iulia.
Câteva date biografice:
Ioan Miclea s-a nascut în data de 25.04.1902 în satul Racova (SM), într-o familie cu sapte copii. A urmat sase clase primare în satul natal pâna în anul 1915, iar dupa prima deflagratie mondiala s-a înscris la liceul din Simleu Silvaniei. De aici a ajuns ulterior la Blaj unde a fost coleg cu viitorii episcopi greco-catolici: Dr. Ioan Suciu, Dr. Tit-Liviu Chinezu si Vasile Cristea, dar si cu profesorul Nicolae Margineanu (SUA).
Între anii 1925-1929 a studiat Teologia Greco-Catolica la Blaj, iar între anii 1943-1944 s-a înscris la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universitatii clujene – mutata în refugiu la Sibiu – unde s-a bucurat de aprecierea marelui Lucian Blaga.
Dupa hirotonirea ca preot, a activat în satul Vaidei (MS). În anul 1931 a fost numit profesor de religie în Târgu-Mures. Din cauza evenimentelor din anul 1940, a fost nevoit sa se refugieze la Blaj, unde a suplinit ca profesor de religie pâna în anul 1948 când a fost numit profesor de filosofie la Academia de Teologie Româna Unita din Cluj-Napoca.
Pâna în anul 1948 a publicat peste 150 de studii si articole precum si volume pe teme de filozofie, teologie, pedagogie si critica literara. În urma desfiintarii abuzive a Bisericii Române Unite – în 1948 – a început perioada de calvar a vietii sfintiei sale, fiind anchetat, arestat si ulterior marginalizat. Eliberat din închisoare a trebuit sa-si întretina familia ca muncitor necalificat, fiind mereu hartuit de anchete si perchezitionat. În urma perchezitiilor, i-au fost arse sau confiscate lucrarile în manuscris sau dactilografiate. În total, i-au fost arse peste 3000 de pagini dactilografiate, si confiscate alte 250 de pagini.
La împlinirea vârstei de 80 de ani – si 50 de ani de preotie – a fost surprins de o scrisoare din Vatican a Fericitului Parinte Papa Ioan Paul al II-lea, prin care primea „binecuvântarea apostolica”, singura distinctie dupa o viata de munca.
Filosoful francez Jacques Maritain, cu care pastra o corespondenta, îl denumea „cel mai mare gânditor român” al perioadei sale.
Preotul, teologul si filosoful Ioan Miclea a trecut în rândul dreptilor la data de 2 Octombrie 1982, nerecunoscut în propria tara, dar apreciat de catre straini. Dintre operele pastrate, amintim: „Jacques Maritain, omul, filosoful si creatorul”, Blaj, 1939; „Tangente românesti la filosofia crestina”, Blaj, 1940; „Principii de pedagogie crestina”, Blaj, 1942; „Filosofiile si filosofia crestina”, Blaj, 1943; „Oare asa s-a gândit Hristos” sau „Evangheliile din Evanghelie”, Blaj, 1943; „Realismul în filosofia Româneasca”, Blaj, 1944; „Teoria originalitatii în filozofie”, Ed. Ars Longa, Iasi, 1996.