„În perioada 8-16 noiembrie Seminarul Teologic Greco-Catolic, Sfintii „Vasile, Grigore si Ioan” din Oradea, a organizat un pelerinaj în Franta, la Lourdes, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la aparitiile Sf. Fecioare Maria. Fiind an jubiliar, Biserica a oferit indulgenta plenara crestinilor care au peregrinat aici, vizitând locurile itinerarului prin localitate, si tot aici s-au spovedit, s-au împartasit si au spus rugaciunile specifice dupa intentia Sfântului Parinte.
Fiind un an atât de special, Seminarul Teologic Greco-Catolic din Oradea nu putea sa piarda o astfel de ocazie. Astfel, seminaristii împreuna cu formatorii si câtiva prieteni ai Seminarului, am pornit spre Franta. Itinerariul catre Lourdes a fost presarat cu diferite popasuri prin locuri în care am fost cazati si primiti cu multa caldura.
Prima oprire, pe 8 noiembrie, a fost în Viena, capitala Austriei, la Seminarul Major Romano-catolic, gazda fiind pr. Rector Nikolaus Krasa. Aici preotul român Ovidiu Pintea ne-a condus pe la cele mai importante monumente culturale din Viena. Mai apoi, duminica 9 noiembrie am pornit spre Graz, unde am celebrat Sfânta Liturghie la Biserica Maria Leech, cea mai veche din oras, unde se aduna o comunitate de români greco-catolici, sub îngrijirea pr. Gheorghita Dobrica.
Urmatoarea oprire a fost lânga Milano, la Venegono Inferiore, unde se afla Seminarul Major al Arhidiecezei de Milano. Constructia este foarte mare si impunatoare, rectorul acestei institutii fiind Pr. Rector Mons. Peppino Maffi. L-am revazut cu drag pe George Demian, care studiaza aici, fiind trimis din Seminarul nostru de la Oradea. Dupa noaptea petrecuta aici, în urmatoarea zi, pe 10 noiembrie am vizitat urbea Milanului, bucurându-ne de explicatiile pretioase ale pr. Norberto Valli, profesor de liturgica la Milano si Roma. Dupa-amiaza am plecat spre Lourdes, iar pe drum am facut un scurt popas seral în principatul Monaco.
Am ajuns la Lourdes pe 11 noiembrie, în cursul diminetii, la aniversarea a exact 150 de ani si 7 luni de la prima aparitie. Sub mantia ocrotitoare a Sfintei Fecioare, Lourdes-ul este o asezare care se deosebeste parca de toate celelalte orase moderne: se resimte prezenta unui spirit de liniste si reculegere ce domneste în tot tinutul, impulsionând parca înspre rugaciune si înspre meditatie cu privire la sine si refacerea legaturii cu Creatorul.
Am stat aici trei zile, încercând sa profitam cât mai mult de fiecare minut petrecut acolo. I-am avut alaturi de noi si pe pr. Adrian Stoica si pr. Mihai Perca, capelani români de pe lânga marele Sanctuar, care ne-au animat cu gândurile si catehezele lor.
La întoarcerea spre casa, dupa 1400 km, am fost cazati pentru o noapte la Seminarul Minor din Rubano, în apropierea orasului Padova, rector al acestuia fiind parintele Gino Temporin. Dupa bine-meritata odihna, am pornit spre Padova în 15 noiembrie, emotionati la gândul ca urma sa vizitam orasul în care se afla trupul Sfântului Anton. Am vizitat Basilica Sfânta Iustina unde se afla înmormântati Sf. Evanghelist Luca si Sf. Apostol Mattia. La Bazilica Sf. Anton am celebrat Sfânta Liturghie în rit bizantin, chiar pe altarul central, asistati de câtiva prieteni ai Seminarului si de feluriti alti pelerini, atrasi de frumusetea cântului slujbelor noastre. Îi multumim rectorului Bazilicii Sfântului Anton, pr. Enzo Poiana care ne-a oferit posibilitatea de a celebra acolo si care a fost si gazda noastra pentru prânzul acelei zile.
La întoarcere, ne-am oprit pe la Venetia, unde am avut ocazia de a face o scurta plimbare pe jos si pe apa, cu gondola. Aici, ghidul nostru simpatic si foarte ospitalier a fost pr. Vasile Barbolovici, protopop al românilor greco-catolici din regiunea Veneto. La Bazilica unde sunt pastrate moastele Sf. Evanghelist Marcu, am fost asteptati de însusi monseniorul acestei catedrale, care ne-a initiat cu tihna în deslusirea minunatelor mozaicuri care împodobesc lacasul. Am mai vizitat apoi Institutul Ecumenic San Bernardino si ne-am bucurat de o cina amicala oferita de catre voluntarii de la Caritas-ul din Venetia-Mestre.
Dupa un asemenea pelerinaj nu putem decât sa multumim Bunului Dumnezeu pentru aceste clipe petrecute împreuna si Sfintei Fecioare Maria pentru ocrotirea de care am avut parte pe întregul drum. Le multumim de asemenea si tuturor acelor care au sprijinit financiar deplasarea noastra, aratându-se astfel pentru noi mâna deschisa a Providentei.
„Pentru cei care cred în Dumnezeu, nici o explicatie nu este necesara, pentru cei care nu cred în Dumnezeu, nici o explicatie nu este posibila.”