„Am considerat de cuviinta sa va povestim despre zilele petrecute de noi pe alte meleaguri, prin cuvintele celor ce ne-au invitat.

„Draga Antonia, va trimit fisierele legate de un articol care urmeaza sa fie publicat în saptamânalul TOSCANA AZI, revista a Bisericii Catolice din regiunea Toscana, privitor la vizita recenta a tinerilor vostri, care ne-au impresionat atât prin modul lor de a se prezenta cât si de a se purta. Un oras cum este Florenta, în mod normal, are o memorie „scurta” a evenimentelor ce se succed zi dupa zi, dar, chiar si azi am primit laude din partea unor persoane care au auzit indirect, de la alte persoane, despre reusita concertelor sustinute de Fiat Lux.
Reînnoiesc mentiunea ce am facut-o: respectul si afectiunea mea va apartin.
Antonia, te rog sa îmbratisezi, din partea mea, coristii, unul câte unul. Ne vedem în luna octombrie. Piero Baldassini”

„FIAT LUX
Pare simplu, câteva cuvinte în latina si jocul e facut. Dar, ce joc mai este si acesta? Este jocul Luminii, începutul tuturor jocurilor vietii. Începutul vântului, soarelui, pamântului si a tuturor celorlalte… începutul linistii si al sunetului. Începutul tristetii si bucuriei, al durerii si al fericirii. Toate acestea sunt parte din viata omului, din viata noastra. Exista momente în viata noastra când traim toate acestea, pe rând, sau toate deodata.
Pentru mine nu este usor sa dau marturie despre zilele pe care le-am petrecut alaturi de tinerii din Fiat Lux; cu siguranta am trait sentimente ce sunt greu de redat în cuvinte, au fost sentimente ce… au intrat în joc. Autocarul cu cei 25 de tineri si dirijorul lor l-am întâmpinat la iesirea de pe autostrada la Firenze Sud, în jurul orei 11:30.
Calatoria lor a început joi, 31 martie, cu plecarea din Oradea. Au venit la Firenze, unde au ramas trei zile si mai apoi au plecat în regiunea orasului Brescia, în urma invitatiei Asociatiei „Progetto Arcobaleno” si „Famiglie e Solidarieta”. Cele doua asociatii sustin diferite cauze în România, printre care si acordarea a 26 de burse pentru elevi ai Liceului Teologic Greco-Catolic din Oradea. În zilele petrecute în orasul nostru, corul Fiat Lux a sustinut doua concerte: în Parohia San Stefano in Pane a Rifredi si în Parohia Santa Croce a Quinto. Deasemenea au avut ocazia sa cânte si în alte locatii: în Domul Santa Maria del Fiore, pe care au avut ocazia sa îl si viziteze, în biserica Manastirii Franciscane din Fiesole si în Bazilica San Lorenzo, în timpul Sfintei Liturghii de Duminica.
I-am auzit cântând în România si de atunci mi-au placut, dar nu am resit sa îi ascult cu adevarat. În cele doua concerte de aici, au reusit sa umple linistea ce ne înconjura, cu armonii fine si complete, au stârnit simtiri extraordinare. Nu este vorba doar de vocile lor, ci si de modul cum resesc sa se apropie de cântec. Miscarile, expresia chipului, concentrarea asupra figurii si gesturilor dirijoarei, din toate acestea reiese dovada bucuriei pe care o traiesc atunci când sunt împreuna. Mai mult de atât, am primit dovada modului lor de a spune multumesc pentru atentia acordata, printr-o abundenta de iubire ce s-a concretizat prin cântul lor, prin ochii si zâmbetul lor.
Mai la nord, unde si-au continuat traseul stabilit, au avut un succes similar, poate chiar mai mare decât cel din Firenze. L-au meritat! Un cor este un tot unitar format din mai multe suflete. As dori sa îi amintesc pe cei ce alcatuiesc acest grup: Gabriel Nica, Osvald Berthold, Ovidiu Lazar, Claudiu Panca, Beniamin Drule, Vlad Vulturar, Inez Hasas, Andreea Blaga, Anamaria Târnovean, Bianca Bibart, Andreea Posmosanu, Petra Popa, Madalina Costea, Thomas Osvald, Denisa Mascas, Bianca Jurca, Larisa Bonaciu, Antonia Tatic, Carla Muntean, Andreea Comsa, Alexandra, Târb, Adelina Iuras, Ioana Pascu, Denisa Mosincat, Maria Nica.
ET LUX FACTA EST…”

Piero Baldassini

Zilele de vineri, sâmbata si duminica, le-am petrecut la Firenze. Concertele sustinute au fost programate pentru seara, astfel, în timpul zilei am avut ocazia sa vizitam si sa gustam putin din viata unui oras italian cu o valoroasa si impunatoare mostenire culturala. (Duomo di Santa Maria del Fiore, Battistero di San Giovanni, Palazzo Vecchio, Piazza Madonna della Neve si altele). Repertoriul prezentat de noi a cuprins piese din diferite epoci si stiluri muzicale, piesele inspirate din folclor având cel mai mare impact asupra publicului.
Modul în care am fost primiti, cazati si tratati a fost plin de respect si responsabilitate, în ciuda imaginii deloc frumoase pe care o au italienii despre poporul nostru. Credem ca am reusit pe deplin, cel putin pe unde am trecut, sa lasam o alta imagine, a ceea ce de fapt suntem.
Urmatoarele trei zile le-am petrecut în zona orasului Brescia. Am sustinut concerte în localitatile San Paolo, Bagnolo Mella, Orzinuovi si am vizitat câteva statiuni din jurul lacului Garda. Concertele au fost dedicate si memoriei a trei oameni deosebiti.
În ultima zi petrecuta pe pamânt italian, am încercat sa ne aducem aminte ca suntem tineri, copii si ca vrem sa experimentam noi trairi… astfel ca, organizatorii, ne-au condus spre Gardaland, un imens parc de distractii. Si aceasta a fost o zi speciala…!
Le multumim tuturor celor ce s-au implicat în acest proiect, si au facut posibila deplasarea noastra în Italia: Piero Baldassini, Alberto Pasini, Luigi Mughini, Anna Zucconi, Debora Venè, Letizia Biagi, sponsorilor, parintelui Gavril Buboi, domnului director Andrei Cristea si acelora care au fost alaturi de noi pe parcursul acestor zile.
Cu totii am câstigat ceva: cei de acolo au putut descoperi ca merita în continuare sa sustina proiectele initiate în tara noastra, ca România are si o alta voce, iar noi am trait o experinta frumoasa si încurajatoare.