„Peste 300 de persoane au luat parte, în sala festiva „Matei Corvin” a unui hotel din Gyula, la festivitatile organizate cu prilejul zilei nationale a României, 1 decembrie, de catre Consulatul General al României la Gyula, sub conducerea Excelentei sale domnului Florin Trandafir Vasiloni, consul general.
Dintre oficialitatile din sfera religioasa care au onorat aceste manifestari, mentionam pe PS episcop Siluan, împreuna cu numerosi preoti si diaconi din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU). Au fost prezenti la receptie IPS Ioan, Mitropolitul ortodox al Banatului si PS Sofronie, episcopul Oradiei, fost episcop al EORU, pr. Gavril Buboi, protopop greco-catolic de Oradea, Petrica Cretu, pastorul Bisericii Baptiste din Micherechi, alaturi de alti reprezentanti ai cultelor neoprotestante de expresie româna din Ungaria.
Au fost prezenti domnul Ambasador Alexandru Victor Micula si alti reprezentanti ai Ambasadei României la Budapesta, Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula, domnul Ioan Fodoreanu, consul general la Szeged, doamna Gabriela Matei, directorul Institutului Cultural Român din Budapesta, domnul Mihály Zalai, presedintele Consiliului Judetean Békés, Tolnai Pétér, vicepresedintele Consiliului Judetean Békés, Tiberiu Iuhasz, presedintele Autoguvernarii pe Tara a Românilor din Ungaria (ATRU), prof. Gheorghe Petrusan, presedintele Autoguvernarii Românesti în jud. Csongrad, Eva Iova Simon, directorul saptamânalului „Foaia Româneasca”, Delia Covaci, directorul saptamânalului „Cronica”, Maria Gurzau Czégledi, directorul Liceului „Nicolae Balcescu”, din Gyula, pr. Aurel Becan si Stefan Oroian, membrii ai prezidiului Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria), precum si primarii Maria Kalcso (Chitighaz), Istvan Mokan (Sercad), Janos Marjai (Batania), Nagy Bela (Medgyesegyhaza), Kecskés Gyula (Pocei). Din România au fost prezenti Petru Antal, primarul orasului Pecica (Arad) si alti primari din zona de granita.
Au fost prezenti la manifestare reprezentanti ai mediului universitar din Arad si Oradea, printre care amintim pe prof. dr. Ioan Radu, prorectorul Universitatii “Aurel Vlaicu” din Arad si prof. dr. Aurel Ardelean, rector fondator al Universitatii de Vest “Vasile Goldis” din Arad, care a conferit cu aceasta ocazie consulului general Florin Vasiloni, „Diploma de onoare” a Universitatii.
Au fost prezenti Stefan Dano, consulul general al Slovaciei la Bekescsaba, Veress Gabriella, prim procuror al Jud. Bekes, Edit Pocsaj, prim procuror al jud. Hajdu-Bihar, Zoltan Polyak, Tibor Tibor, comandantul IPJ Bekes, comandantul ISU judetean Bekes, alti reprezentanti ai politiei, procuraturii si altor institutii, din Ungaria si România, presedinti ai Autoguvernarilor Românesti Locale, directori si numeroase cadre didactice de la scolile în care învata copii românilor din Ungaria si alti numerosi invitati.
Au participat la aceasta manifestare reprezentanti ai mediului de afaceri, ai asociatiilor patronale si reprezentanti ai camerelor de comert, printre care amintim pe Janos Takacs, presedintele Camerei de Comert româno-ungare; Janos Rac, secretarul sectiunii maghiaro-române din cadrul Camerei de comert a Ungariei, Marin Crisan, presedintele Patronatului Român, filiala Arad.
Manifestarea a debutat cu întâmpinarea oaspetilor de catre domnul Florin Trandafir Vasiloni, consul general si familia. A urmat intonarea imnurilor nationale ale Ungariei si României si alocutiunea consulului general.
În cuvântul festiv, Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula, i-a salutat pe invitati si a adus multumiri pentru participarea în numar mare la acest eveniment în cel de-al treilea an în care organizeaza aceasta manifestare, în aceasta calitate. El a transmis printre altele ca sarbatorirea Zilei Nationale la Gyula este importanta si pentru faptul ca ea coincide cu sarbatoarea Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul Românie. În astfel de ocazii de bucurie pentru românii din tara si de pretutindeni, dar si de provocari majore pentru Uniunea Europeana si pentru lumea întreaga, România îsi afirma cu tarie sustinerea pentru principiile dialogului, întelegerii si respectului reciproc, pentru colaborarea internationala, pluralism si diversitate. A fost pastrat un moment de reculegere pentru victimele din tragicul accident de la Clubul Colectiv din Bucuresti si pentru victimele atentatelor teroriste din Franta, Liban si Mali.
Manifestarea a continuat cu un bogat program artistic, de muzica clasica si populara, oferit de Lavinia Dragos, Stela Danciu si tânara Pater Michelle din Oradea, solista Doriana Talpes si o formatie de instrumentisti din Timisoara, precum si renumitul interpret de muzica populara Cornel Borza din Oradea, care printr-o gama larga de cântari au împodobit acest eveniment românesc. În holurile hotelului, publicul prezent a putut admira si o expozitie cu obiecte de arta traditionala româneasca, prin sprijinul Universitatii de Vest Vasile Goldis, din Arad.
Receptia oficiala oferita de catre Consulatul General al României la Gyula a oferit posibilitatea tuturor participantilor, sa guste traditionalele bucate si vinuri românesti.