„Miercuri, 18 octombrie 2017, înainte de audienta generala din Piata Sfântul Petru, papa Francisc a primit în audienta, în biroul din Aula Paul al VI-lea, o delegatie de aproximativ 80 de persoane din ”Conferinta mondiala a religiilor pentru pace”. Delegatia era însotita de cardinalul Jean-Louis Tauran, presedintele Consiliului pontifical pentru promovarea dialogului inter-religios.
”Pacea este o îndatorire urgenta si în lumea de astazi, în care atâtea populatii sunt greu afectate de razboaie si violenta”, a remarcat papa Francisc în scurtul sau discurs. ”În acelasi timp”, a continuat pontiful, ”pacea este un dar divin si o cucerire umana. De aceea, credinciosii oricarei religii sunt chemati sa invoce pacea si sa mijloceasca pentru ea, iar toti oamenii de buna vointa, mai ales cei care îndeplinesc functii de raspundere, sunt chemati sa lucreze pentru pace cu inima, mintea si mâinile, pentru ca pacea se construieste în mod «artizanal». În aceasta lucrare, pacea si dreptatea se construiesc împreuna”.
Papa Francisc: «În edificarea pacii, religiile, cu resursele lor spirituale si morale, au un rol deosebit si de neînlocuit. Ele nu pot avea o atitudine neutrala si, cu atât mai putin, ambigua în ceea ce priveste pacea. Cine comite violenta sau o justifica în numele religiei, îl ofenseaza grav pe Dumnezeu, care este pacea însasi si izvorul pacii, si a lasat în fiinta omului o rasfrângere a întelepciunii, puterii si frumusetii sale».
Pontiful si-a exprimat stima si gratitudinea fata de activitatea desfasurata de ”Conferinta mondiala a religiilor pentru pace”, spunând ca aceasta aduce ”un serviciu pretios atât religiei, cât si pacii”, prin promovarea dreptatii, fraternitatii, dezarmarii si atentiei fata de Creatie.
Papa Francisc: «În rândul religiilor este necesar un efort comun de colaborare si în promovarea ecologiei integrale. Biblia ne ajuta în aceasta privinta ducându-ne la privirea Creatorului, care ”a vazut toate câte le-a facut si, iata, erau foarte bune” (Gen 1,31). Religiile dispun de resurse pentru a face sa progreseze împreuna o alianta morala care sa promoveze respectul demnitatii persoanei umane si îngrijirea Creatiei».
În fine, Sfântul Parinte a subliniat prezenta ”multor bune exemple” în diferite parti ale lumii cu privire la puterea cooperarii inter-religioase pentru a se opune conflictelor violente, a face sa progreseze dezvoltarea sustenabila si ocrotirea pamântului. ”Sa continuam pe aceasta cale”, a fost îndemnul sau, ”încrezatori în ajutorul Celui atotputernic si în buna vointa a celor care cred si a atâtor alte persoane”.
(rv – A. Danca)
Sursa: http://ro.radiovaticana.va