„Marti, 26 septembrie, în cursul diminetii, papa Francisc a primit vizita mitropolitului Hilarion de Volokolamsk, presedinte al Departamentului pentru Relatii Ecleziastice Externe, din cadrul Patriarhatului de Moscova. Desfasurata la Casa Sfânta Marta, resedinta din Vatican a pontifului, vizita mitropolitului de Volokolamsk se înscrie într-o serie de ocazii de dialog si dezbatere dintre Biserica Catolica si Patriarhatul de Moscova, privind marturia comuna despre Cristos în fata lumii.
La finalul întâlnirii cu papa Francisc, mitropolitul Hilarion a raspuns la câteva întrebari adresate de colega noastra Philippa Hitchen, de la redactia în limba engleza:
Mitropolitul Hilarion: "Înainte de toate, as dori sa confirm faptul ca pelerinajul cu relicvele sfântului Nicolae în Rusia a fost un eveniment cu adevarat special: de altfel, aproximativ 2,5 milioane de persoane au venit sa-i venereze moastele, stând la rând timp de sase, opt si chiar zece ore. A fost într-adevar un moment extraordinar. Cum a spus papa Francisc, timp de multe decenii, raporturile din Biserica Ortodoxa Rusa si Biserica Catolica s-au întarit înafara locurilor obisnuite frecventate de credinciosi. De exemplu, multe persoane – chiar si din cadrul Bisericii – nu stiau faptul ca în anii '60, '70, mitropolitul Nicodim a venit la Roma; desigur toate mijloacele de comunicare din Uniunea Sovietica au trecut sub tacere aceste vizite. Primul eveniment care a retrezit atentia poporului rus a fost, desigur, istorica întâlnire dintre pontif si patriarh, care s-a desfasurat în luna februarie a anului trecut. Însa, primul eveniment la care poporul a participat cu adevarat a fost cel al aducerii moastelor sfântului Nicolae. În cadrul unei emisiuni transmisa în direct de Televiziunea Rusa, patriarhul a multumit în mod deschis si oficial papei Francisc si arhiepiscopului de Bari si astfel întreaga populatie a aflat despre acest eveniment".
La întrebarea daca ar fi posibil sa ne gândim la o vizita a papei Francisc la Moscova sau la o vizita a patriarhului Kirill la Vatican, în viitorul apropiat, mitropolitul Hilarion a raspuns ca "deocamdata, nici una din cele doua vizite nu este în program".
Sursa: http://ro.radiovaticana.va