„În reflectia sa saptamânala cu privire la Sinodul Episcopilor dedicat familiei, cardinalul Angelo Scola reaminteste necesitatea ca familia, ajutata de comunitatile parohiale, de asociatii si miscari, sa redescopere sensul deplin al "adevaratei iubiri".
Iubitii mei,
Intervenind în Aula Sinodului în aceste zile, Mons. Fratila, Episcopul de Bucuresti, a vorbit despre martiriu ca o experienta creatoare. El, împreuna cu întreaga Biserica din România, a experimentat aceasta pe propria piele în anii asa-zisului socialism realizat. Expresia folosita m-a impresionat: cum putem defini martiriul o experienta creatoare?
În ce sens, se poate? Si cum poate schimba aceasta definitie vietile noastre?
Nu este vorba de a face acte eroice cu orice pret. Trebuie înteles, din experienta martirilor, ca suntem chemati – în fidelitate si rabdare – sa acceptam provocarea la care Dumnezeu ne cheama în toate împrejurarile si toate relatiile, astfel încât vocatia noastra personala si de familie sa se poata realiza.
Episcopul român a început astfel cuvântul sau pentru a sublinia necesitatea ca familiile noastre, cu ajutorul comunitatii parohiale, a asociatiilor si a miscarilor, sa redescopere sensul deplin al adevaratei iubiri, singura în masura sa afirme pe celalalt în toate manifestarile sale, chiar si în slabiciuni sau greutati. Si, prin urmare, capabila sa aduca roade care sa nutreasca viata Bisericii si a societatii.
Viata cotidiana devine "martirajul rabdarii," o alta expresie folosita în Sinod, atunci când în fiecare familie ne lasam cu umilinta educati pentru a trai pe deplin. Isus, dupa cum a spus Sf. Augustin, "a devenit Calea, Adevarul si Viata" tocmai pentru aceasta.
Sa ne uitam la ceea ce traiesc familiile în fiecare zi: evenimente neasteptate si boli, usoare sau grele, noutati si rutina, bucuria si ranile dintre sot si sotie, tensiunile cu copiii care cresc, dificultatile economice, socanta vizita a mortii, relatiile cu vecinii, marginalizarea si saracia care apasa de multe ori asupra cartierului în care traim, problemele cu colegii de munca sau colegii de clasa, confuzia generata de un mod instrumental de a aborda problemele timpului nostru …
Ce înseamna în toate acestea martiriul rabdarii?
Înseamna, dupa cum am mentionat în scrisoare pastorala, sa trecem prin orice situatie fiind siguri de dragostea lui Isus si ca Maria, cu toti sfintii, ne ajuta, "schimbând" în avantajul nostru conditiile cele mai defavorabile. Relatiile familiale devin astfel, aproape spontan, purtatoare ale frumusetii si ale sperantei pe care Isus a adus-o în lume.
Marturia Mons. Fratila m-a facut sa ma întreb si sa pun la îndoiala felul meu de a trai marea familie a Diecezei noastre, determinându-ma sa va încredintez urgenta ca fiecare dintre noi sa fie dispus sa-si schimbe felul de a relationa. Daca facem loc pentru harul Domnului, pe care-l primim prin Euharistie si rugaciunea simpla a Rozariului, vom experimenta puterea convertirii si a unei vieti noi.
Sunt convins ca acest lucru ar însemna mult pentru societatea civila a realitatii noastre ambroziene si milaneze si ar fi o cale buna pentru a face fata contradictiilor, fragilitatilor, ilegalitatilor si dificultatii de a trai relatiile în mod respectuos.
Si fiindca se apropie marele Jubileu al Milostivirii, invit fiecare familie sa ia în serios operele de milostenie trupeasca sugerate de Biserica: întâi cunoasterea lor si apoi punerea lor în practica prin gesturi concrete.
Sursa:http://www.e-communio.ro