„Muzeul de Arta Cluj-Napoca (MACN), institutie publica de interes judetean, care functioneaza în subordinea Consiliului Judetean Cluj, în colaborare cu Asociatia Culturala „Pictor Octavian Smigelschi”, organizeaza, în perioada 21 octombrie – 8 noiembrie 2015, expozitia „Octavian Smigelschi. Monumentalitate artistica” (curator: Alexandru Constantin Chituta).
Vernisajul expozitiei va avea loc miercuri, 21 octombrie 2015, de la ora 18:00. În cadrul vernisajului prezinta Dr. Iulia Mesea (Muzeul National Brukenthal), Dr. Ioana Gruita-Savu (Muzeul National de Istorie a Transilvaniei) si Dr. Dan Breaz (Muzeul de Arta Cluj-Napoca). Cu aceasta ocazie va avea loc lansarea volumului „Octavian Smigelschi – initiatorul picturii nationale bisericesti” Ed. ASTRA Museum, autor Alexandru Constantin Chituta, respectiv al doilea numar al re-înfiintatei reviste „Luceafarul”.
În cadrul vernisajului va avea loc si lansarea volumului trilingv „Virginia Zeani. Portret. Portrait. Ritratto”, Editura Primus, Oradea, 2015, care apare cu ocazia împlinirii de catre faimoasa soprana a vârstei de 90 de ani. Conf. Univ. Dr. Florina Maris-Hinsu va prezenta acest volum celebrativ, referitor la una dintre cele mai prestigioase soprane lirice din anii 1950, 1960 si 1970. Timp de douazeci si cinci de ani Virginia Zeani a fost „prima donna assoluta” a teatrului de opera din Roma. Renumita solista a stiut sa devina o adevarata legenda a scenelor lirice, impunându-se printre marile personalitati ale operei secolului al XX-lea, dintre care le amintim pe Luiza Tetrazzini, Amelia Galli-Curci, Renata Tebaldi, Monserrat Caballe, Mirella Freni si Maria Callas. Virginia Zeani a cântat împreuna cu unii dintre cei mai renumiti tenori, precum Beniamino Gigli, Ferruccio Tagliavini, Luciano Pavarotti si Plácido Domingo.
Octavian Smigelschi a fost unul dintre cei mai importanti artisti români de la sfârsitul secolului al XIX-lea si primul deceniu al secolului al XX-lea, cu contributii exceptionale în pictura religioasa si o opera laica programatic înnoitoare. Crescut în mediul multicultural al orasului Sibiu, Smigelschi si-a desavârsit pregatirea artistica la Scoala de desen de la Budapesta iar apoi si-a cizelat maniera prin numeroase calatorii de studii la Munchen, Viena, Dresda, Berlin, Venetia, Ravena, Florenta si Roma. Este o perioada densa de acumulari artistice, comparatii, sublimari si cautari de drumuri noi. Privit din aceasta perspectiva, procesul de modelare spirituala a pictorului are puternice conotatii si interferente europene, fiind un adevarat model de inter-culturalitate.
Opera lui Octavian Smigelschi cuprinde un numar mare de lucrari ce acopera toate genurile, de la portrete, peisaje, subiecte românesti rurale, compozitii simboliste, figuri animaliere, pâna la studii de costume si draperii, si chiar statuete din argila, utilizate în studiul costumului si al drapajului. Dar capitolul care l-a consacrat definitiv a fost pictura monumentala religioasa.
Pictura din catedrala mitropolitana din Sibiu, opera de capatâi a pictorului, are un pronuntat caracter monumental. Personajele si compozitiile respira o atmosfera de solemnitate, atitudinea lor vie si calda inspirând sentimentul pacii interioare.
Prin opera sa, în care a sintetizat spiritul apusean cu cel rasaritean Smigelschi a creat la Sibiu un stil propriu, numit neobizantin.
Disparitia timpurie, la doar 46 de ani, a împiedicat desavârsirea potentialului creator al artistului român. De altfel, activitatea desfasurata în cea mai mare parte în mediul provincial, marginal atât fata de Budapesta cât si fata de Bucuresti, îi limitase si pâna atunci afirmarea.
Expozitia „Octavian Smigelschi (1866-1912) Monumentalitate artistica” reuneste pentru prima data la Cluj-Napoca cartoanele monumentale realizate de pictorul transilvanean în perioada 1902-1903, creatii laice, documente originale, fotografii, proiecte etc. Atât marea pânza de peste 10 metri lungime cât si cartoanele încânta prin rafinament, prin bogatia compozitionala si prin dimensiunile nemaiîntâlnite în pictura româneasca, constituind un eveniment exceptional inedit pentru publicul din tara noastra.
Expozitia „Octavian Smigelschi (1866-1912) Monumentalitate artistica” va putea fi vizitata la Muzeul de Arta din Cluj-Napoca în perioada 21 octombrie – 8 noiembrie 2015, de miercuri pâna duminica în intervalul orar 10-17.