„Prin binecuvântarea Preasfintiei Sale Virgil Bercea, au fost tiparite doua acatiste: Acatistul Sfântului Nicolae si Acatist de binecuvântare al familiilor.
”Acatistul de binecuvântare a familiilor a fost compus în mod spontan ca si raspuns la proiectul Arhiepiscopului Mitropolit de Prešov, Ján Babjak SJ, care a declarat anul 2014, în Arhieparhia de Prešov, ca An al familiei. Poate, ca niciodata în trecut, institutia familiei nu a fost atacata precum în prezent. Atacurile provin fie din exterior, sub forma unei presiuni a ideologiilor daunatoare, fie din interior, prin intermediul diferitelor vicii si rele obisnuinte ale membrilor familiilor. Influenteaza foarte mult starea familiei, atitudinea fiilor din ultimele generatii care sunt conditionati mult de modelul comportamental fata de parinti, asimilat prin intermediul mijloacele de informare în masa. De aceea am încercat sa introducem în aceasta rugaciune toate lucrurile cu care familia contemporana se confrunta.
Daca Domnul ne-a dat harul sa compunem aceasta rugaciune, credem ca El însusi va fi garantia tuturor schimbarilor pe care voieste sa le împlineasca si de care avem atâta nevoie în familiile noastre. Autorii”.
Acatistul Sfântului Nicolae este dedicat ocrotitorului Eparhiei de Oradea.
Traducerea Acatistului dedicat familiilor este facuta de catre seminaristul Mirel Demian, editiile fiind îngrijite de parintele diacon Claudiu Boda si aparute la Tipografia Metropolis.