„În Miercurea Mare la Liturghia Înaintesfintitelor oficiata la Catedrala Sfântul Nicolae din Oradea, pentru prima data în istoria Eparhiei, a avut loc o tundere ca monah-rasofor.
Candidatul Gabriel Florian Borzos, este nascut în 02.11.1984 la Oradea fiind absolvent al Seminarului “Sfintii Vasile, Grigore si Ioan” si al Facultatii de Teologie sectia Pastorala. Din luna august a anului 2008 pleaca la Roma cu o bursa de studii la Pontificio Ateneo Sant’Anselmo unde urmeaza specializarea în Spiritualitate monastica, fiind hirotesit ipodiacon în 18 decembrie. În acelasi timp locuieste în Manastirea Sfântul Grigorie cel Mare de pe colina Celio, încredintata benedictinilor camaldolezi, unde cu aprobarea PSS Virgil în 30 ianuarie anul curent începe noviciatul pentru a deveni monah pentru Eparhia de Oradea Mare, fiind încredintat în mâinile Preacuviosului Parinte Innocenzo Gargano care este si superiorul manastirii. Pe temeiul referintelor acestui parinte, PSS Virgil ca si superior al novicelui Gabriel l-a admis ca monah-rasofor. Practic aceasta treapta este logodna instituita de Biserica, si se numeste rasoforat sau începutul chipului îngeresc. Ca si delegat al Parintelui Innocenzo a participat egumenul Tarcisiu Roman de la Manastirea Sfântul Nicolae din Sumal (Salaj) alaturi de ieromonahul Davide Muntoni de la Manastirea Sfintei Treimi din Giroc (Timis) si de studentii: Marius Jula (master), Bogdanel Timos (anul IV), Silviu Moisa (anul III), Iulian Boglut (anul II) si Mirel Demian (anul I). Astfel oficiindu-se rânduiala monahala, fratelui i-a fost schimbat numele devenind Grigorie Teodor, i s-a dat tunica, centura, metania, rasa, culionul si camilavca.
La finalul acestei slujbe Arhiereul a rostit urmatoarele cuvinte: “Ne bucuram ca bunul Dumnezeu ne-a învrednicit si cu aceasta vocatie, este o chemare speciala. Calugarul este înger în trup, sa-L rugam pe bunul Dumnezeu si pe Maica Sfânta ca sa-l ajute sa ramâna înger în trup, pentru Domnul si pentru fiecare dintre noi”.