„Deschiderea festiva a noului an universitar pentru studentii de la Facultatea de Teologie Greco-Catolica, Departamentul Oradea, din cadrul Universitatii „Babes Bolyai” a avut loc în data de 3 octombrie 2017.

Evenimentul a avut loc în Aula Magna a Seminarului Major Greco-Catolic „Sfintii Trei Ierarhi: Vasile, Grigore si Ioan”, ocazie cu care ne-am bucurat de prezenta PS Virgil Bercea, episcop de Oradea Mare, împreuna cu PS John Michael Botean, episcop de Canton-SUA, prezent în aceste zile în mijlocul nostru. Bucuria a fost si mai mare deoarece în dimineata zilei, Preasfintitul John Michael a celebrat Sfânta Liturghie alaturi de noi, seminaristii oradeni si a formatorilor nostri.

Rugaciunea Te Deum-ului, oficiata de Preasfintiile lor, împreuna cu pr. Antoniu Chifor – vicar cu preotii si pr. Anton Cioba – rector al Seminarului, în prezenta studentilor, preotilor si profesorilor formatori, invitatilor, a fost un bun prilej de a aduce un imn de lauda si de preamarire lui Dumnezeu pentru ca a facut în asa fel încât sa ne bucuram de un nou început de an universitar în parcursul nostru formativ si împlinirea vocatiei la sfânta preotie.

Invitat sa ia cuvantul, PS John Michael a adresat câteva cuvinte de încurajare tuturor studentilor îndemnându-i sa faca partea lor în parcursul formativ folosind aripile credintei si ratiunii dar în acelasi timp sa se lase în voia lui Dumnezeu în ceea ce priveste viitorul fiecaruia în Biserica, acolo unde suntem chemati la slujirea aproapelui, fie în calitate de preot, fie cantor, etc.

În continuare a luat cuvântul dl. Ionut Popescu, directorul Departamentului Oradea al Facultatii de Teologie Greco-Catolica. Domnia sa a transmis un mesaj si un îndemn tuturor studentilor si fiecaruia în parte, de a depune efort personal în a se descoperi si redescoperi continuu. Activitatea de cunoastere, învatare si cercetare permite gasirea raspunsurilor la multe întrebari ce tin de conditia fiecaruia dar aceasta cautare naste alte întrebari care necesita raspunsuri. Prin urmare, cautarea devine continua, cere efort si abnegatie. Ca reprezentant al corpului profesoral, domnia sa a exprimat deplinul sprijin si atasament în însotirea tuturor învataceilor, convins fiind ca ciclurile anuale de învatare ce urmeaza vor fi perioade de redescoperire si îmbogatire reciproca, student-profesor si vice-versa.

În finalul festivitatii a luat cuvântul PS Virgil care a urat un cald bun venit studentilor din anul I si a adresat cuvinte de felicitare si încurajare tuturor studentilor si cadrelor didactice care, iata, se afla din nou la început de drum formativ, pe tarâmul stiintei si al credintei. În acelasi timp, profitând de prezenta Preasfintiei Sale, John Michael, din Statele Unite si a Vicarului General al Eparhiei de Canton, Ohio, Pr. Iuliu Muntean – fost profesor al Facultatii noastre si formator al Seminarului oradean, PS Virgil le-a acordat Medalia Jubiliara a Seminarului nostru, cu ocazia aniversarii celor 225 de ani de existenta.

Ne alaturam urarilor de bun venit ale PS sale adresate studentilor din anul I precum si urarilor de succes, curaj si deschidere adresate tuturor studentilor, seminaristilor, profesorilor, formatorilor, personalului auxiliar, pe drumul formarii intelectuale si spirituale în lumina harului lui Dumnezeu.