„Perioada Postului Mare pentru crestin este un timp de har, o invitatie de a da mai mare atentie sufletului propriu, de asemenea o ocazie de a ne apropia mai mult de Isus si a medita marea iubire pe care El o are fata de fiecare dintre noi. Dincolo de jertfele pe care le implica, apropierea de Isus întrece orice sacrificiu, deoarece cunoasterea Lui ne conduce la o mai mare comuniune cu El si în masura în care îl cunoastem întelegem tot mai mult cine suntem noi cu adevarat, cât suntem de pretiosi în ochii lui Dumnezeu.
Apropierea Pastelui pentru fratii de la Manastirea „Maica Domnului” din Oradea este precedata de traditionala devotiune a Caii Sfintei Cruci pe dealul Calvaria (Ciuperca), cu personaje dispuse sa interpreteze cât mai realist ultimele ore din viata lui Isus dinainte de învierea sa. Calea Crucii din acest an se afla deja la a 9-a editie si este o onoare pentru noi sa stim ca s-a reînnodat acest obicei crestinesc care exista înainte de perioada comunista, de unde si numele dealului „Calvaria”.
Ziua de miercuri, 4 aprilie, se anunta una nepotrivita pentru rugaciune în acest loc, fiind înnourat si cu ploi usoare, dar Dumnezeu a vrut sa ne dea curaj si vremea a devenit înduratoare cu noi. Înainte de orele 19:00, totul era pregatit deja cu minutiozitate de catre organizatori: preotii franciscani de la Manastire, tinerii din grupul „Allegria” care au interpretat rolurile erau costumati, tortele tinute în mâini de catre studentii de la Institutul Teologic Greco-Catolic din Oradea la fiecare stare erau aprinse, muzica gregoriana si de meditatie invita pe fiecare copil, tânar si adult la reculegere si în mod sigur fiecare crestin, care a venit cu dorinta de a-l însoti pe Isus pe drumul crucii, pe drumul care a dus la mântuirea noastra, a simtit bucuria ne ruga împreuna.
Un moment emotionant l-a constituit sosirea Preasfintitului episcop Virgil Bercea, care a parcurs Drumul Crucii împreuna cu cei prezenti. „Prin ranile Lui am fost vindecati” (Is 53,5) ne-a reamintit P.S. Virgil, invitându-ne la meditarea acestor mântuitoare cuvinte ale profetului. Este o încurajare si o invitatie pentru noi pentru a lua în serios valoarea sufletului nostru si a medita la vindecarea lui de orice rana care ne-o provoaca pacatul.
Cei peste 500 de participanti la Calea Crucii, nu au putut sa ramâna indiferenti meditând istoria de iubire a Dumnezeului care se face om si ia asupra sa toata mocirla raului si a pacatului ca sa o spele în balsamul iubirii Sale aflata în fiecare picatura a sângelui Sau, în fiecare lovitura de bici si împunsatura de spin.
Multumind apoi lui Dumnezeu pentru Iubirea Sa fata de noi, cu inima plina de recunostinta, cu totii ne-am retras la casele noastre în tacere, dorind parca sa pastram macar pentru câteva ceasuri experienta pe care am trait-o pe dealul Calvaria în rugaciune pe urmele lui Isus. Sarbatoarea învierii Sale care va fi peste câteva zile sa fie pentru fiecare, o explozie de bucurie si lumina care sa ne faca apostoli ai lui Cristos, învingator al mortii si al pacatului.