„Vineri, 14 noiembrie 2014, la Institutul Pontifical Oriental din Roma, Eminenta Sa Cardinalul Leonardo Sandri, Prefectul Congregatiei pentru Bisericile Orientale si Mare Cancelar al Institutului Pontifical Oriental, a acordat titlul de Doctor Honoris Causa în Drept Canonic Oriental, Preasfintiei Sale Dimitrios Salachas, Exarh Apostolic pentru catolicii de rit bizantin din Grecia.

Ceremonia a avut loc în Aula Magna a Institutului Pontifical Oriental si a fost moderata de catre Pr. Michael Kuchera SJ, Decanul Facultatii de Drept Canonic Oriental.
Printre motivatiile decernarii titlului, enumerate în ”laudatio” de rectorul Institutului Pontifical Oriental, Pr. James McCann SJ, se numara: deosebita munca de cercetare academica al acestui studios de nivel international, contribuitia lui la dezvoltarea ecumenismului si minunatele sale calitati pedagogice. Dimitrios Salachas este profesor al Facultatii de Drept Canonic Oriental din anul 1987, fiind de asemenea si autorul a 71 de titluri.
În cadrul Lectio magistralis „Dreptul la supraveghere a Patriarhilor Orientali” „Il diritto di vigilanza dei Patriarchi Orientali”, la 50 de ani de la Conciliul Vatican al II-lea si de la publicarea decretului Orientalium ecclesiarum, si la 25 de ani de la promulgarea Codului Canoanelor Bisericilor Orientale (CCEO), Episcopul Salachas a facut o analiza a autoritatii Patriarhilor si a Sinoadelor în afara granitelor teritoriului Bisericii Patriarhale. Aceasta este o problematica ecleziologica, canonica si pastorala, care include notiunea de teritoriu, natura autoritatii ecleziastice, sfera de aplicare a legii, dar mai ales grija pastorala a milioanelor de credinciosi orientali, care au emigrat în ultimele doua secole în Occident si astazi sunt raspânditi peste tot în lume. De asemenea, facând referire la can. 78 §2/CCEO, canon care poate sa extinda puterea Patriarhilor si în afara granitelor Bisericii Patriarhale în cazuri speciale, Preasfintia Sa Dimitrios Salachas, a subliniat importanta unui drept special pentru Bisericile care au aceasta necesitate, deoarece obligatia credinciosilor orientali de a observa propriul rit oriunde s-ar afla, necesita o supraveghere din partea propriului Patriarh, în virtutea salus animarum a acestora.
În încheiere, toti participantii au transmis felicitari Preasfintiei sale Dimitrios Salachas, intonând „Întru multi ani stapâne”.
Sursa:http://pioromeno.com