„Odata cu începerea cursurilor scolare ale semestrului II, luni, la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu Oradea, s-a desfasurat si concursul judetean de discursuri publice în limba engleza. Competitia, a carei tema este o maxima a filosofului francez Albert Camus, "Integrity has no need of rules" (Integritatea nu are nevoie de reguli), a adunat 14 candidati de la diferite scoli din judet, organizati pe doua categorii de vârsta, 12-15 si 16-20 de ani. Dupa aceasta faza, vor urma cea regionala, semifinala si finala, urmând ca ultima etapa, cea internationala, sa se desfasoare în Londra în luna mai a.c.
"Concursul deschide spre învatarea în mod creativ a limbii engleze, încurajând elevii sa se exprime prin prisma propriilor interese si sensibilitati", a spus prof. Costa Monica, inspector de specialitate limbi moderne.
"Cred ca un concurs ca acesta cultiva vocabularul, stimuleaza comunicarea, invita la învingerea tracului si nu în ultimul rând, fiind o competitie nationala, le da oportunitatea celor mai talentati elevi la limba engleza sa se evidentieze", a precizat Angel Podar, elev în clasa a VIII-a B, Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu, Oradea.
În Bihor, organizatorii sunt profesorii Costa Monica (Inspectoratul Scolar Judetean Bihor), Adina Radu si Adrian Podar (Liceul Greco-Catolic "Iuliu Maniu"), iar juriul a fost format din profesori de la mai multe scoli din judet, Tekla Lázár, Rat Ildiko, Anca Albu si Natalia Hodut.
Concursul este organizat sub egida Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice. Initiatorul concursului este ESU România (English Speaking Union – Uniunea vorbitorilor de limba engleza), asociatie apolitica si independenta care exista în România din 1996.