„Conferinta Episcopala din Belgia si-a exprimat, în mod clar si net, opozitia privind extinderea eutanasiei la persoanele afectate de dementa. Pozitia episcopatului belgian a fost exprimata într-o declaratie publicata luni, 2 martie, de principalele cotidiene din tara. În document, prelatii fac referire la propunerea de lege de extindere a eutanasiei la persoanele afectate de dementa care, în precedenta, au indicat aceasta vointa într-o declaratie anticipata.

O fiinta umana ramâne o persoana chiar si în caz de dementa
Contextul actual este foarte complex, explica prelatii în document: învechirea populatiei are drept consecinta o crestere a numarului de cazuri de pacienti cu dementa, cu handicap mintal profund si, de asemenea, a pacientilor în coma sau în faza terminala. Îngrijirea acestor persoane "raspunde unei exigente exclusiv etice" si nu economice, întrucât o fiinta umana, chiar daca este lovita de dementa, ramâne o persoana pâna la moartea sa naturala". De aceea, continua declaratia, "demnitatea umana nu poate depinde de posedarea sau de lipsa anumitor capacitati, aceasta fiind legata, în mod inalienabil, de simpla apartenenta la specia umana, asadar orice persoana, chiar si în stare de dementa, merita respect si trebuie sa primeasca, în consecinta, îngrijirile adecvate."

Nivelul moral al societatii masurat în gradul de atentie fata de cei mai slabi
Oprindu-se asupra conceptiei de autonomie a persoanei, Conferinta Episcopala din Belgia atrage atentia asupra dificultatii de a da o definitie obiectiva aspectului privind calitatea vietii, situatie din care deriva "riscul de a proiecta asupra pacientului preocuparile si angoasele" persoanelor care le stau alaturi.

Episcopii belgieni au denuntat "climatul de eutanasiere" care se extinde din ce în ce mai mult în tara care, începând din 2002, a legalizat eutanasia pentru adulti. Episcopatul belgian subliniaza ca de atunci "limitele normative au fost violate în mod sistematic, iar evantaiul de categorii de persoane care ar putea intra sub incidenta acestei legi nu înceteaza sa se amplifice, într-atât încât se vorbeste pâna si de dreptul la eutanasie pentru persoanele care se plâng de "suferinta existentiala si oboseala de a trai".

Pornind de la aceste consideratii, membrii Conferintei Episcopale din Belgia insista asupra necesitatii ca societatea sa continue sa se îngrijeasca de cei mai slabi prin tehnici de diagnosticare precise si prin îngrijiri paliative adecvate etapei terminale, întrucât "nivelul moral al societatii se masoara în baza tratamentului rezervat membrilor sai cei mai lipsiti de aparare".
Sursa:ro.radiovaticana.va