„Conform protocolului în vigoare, Episcopia Romano-Catolica de Timisoara va fi gazda Sesiunii de toamna a Conferintei Episcopilor din România care îsi va desfasura lucrarile plenare în perioada 2-4 septembrie în sediul Episcopiei, la Timisoara, Str. Episcop dr. h.c. Augustin Pacha nr. 4.
Episcopii vor marca deschiderea oficiala a întâlnirii, marti, 2 septembrie 2014, ora 18.30 prin celebrarea sfintei Liturghii solemne prezidata de Excelenta Sa Francisco-Javier Lozano, nuntiu apostolic în România si Republica Moldova. În Domul "Sf. Gheorghe" (catedrala Diecezei de Timisoara), episcopii vor celebra sfânta Liturghie atât miercuri, 3 septembrie 2014, în rit bizantin (greco-catolic), cât si joi, 4 septembrie 2014, în rit latin (romano-catolic) începând cu ora 07.15. Sunt asteptati cu drag si în spirit de bucurie la aceste celebrari, toti credinciosii orasului nostru, care doresc sa se reuneasca, în rugaciune, în comuniune cu Sfântul Parinte Papa Francisc si cu pastorii diecezelor si eparhiilor catolice de ambele rituri din tara noastra.
În timpul lucrarilor Sesiunii, membrii Conferintei Episcopale vor face o evaluare a evenimentelor interne si externe din ultima perioada, vor analiza stadiul pregatirilor pentru apropiatul Sinod al Episcopilor privind Familia, sinod ce va avea loc la Roma în perioada 5-19 octombrie 2014, abordând totodata si teme cu caracter social si liturgic pentru noul an pastoral.
Conferinta Episcopilor din România, institutie bisericeasca permanenta, este adunarea interecleziala a Ierarhiei catolice din România, constituita cu aprobarea Scaunului Apostolic al Romei si exprima unitatea Bisericii locale. În România exista sase dieceze romano-catolice si sase greco-catolice. Din Conferinta Episcopilor fac parte: toti episcopii diecezani ai Bisericii Latine si Bisericii arhiepiscopale majore "sui iuris" greco-catolice; episcopii auxiliari ai Bisericii Latine si Bisericii arhiepiscopale majore "sui iuris" greco-catolice (cf. Christus Dominus, n. 38,2; C.I.C. c. 451).
La Sesiunile plenare ale CER participa cu statut de invitat permanent nuntiu apostolic si PS Anton Cosa, episcop de Chisinau (Republica Moldova). Actualmente (2013-2016), presedintele Conferintei Episcopilor din România, este ÎPS Ioan Robu, mitropolit-arhiepiscop de Bucuresti.

Curia Episcopalis Timisoarensis