Blaj,

28 mai 2013

Biserica Greco-Catolica a luat nota de declaratiile publice ale domnului deputat si vicepresedinte PDL Ioan Oltean din data de 24 mai în care afirma ca “mi-am retras momentan initiativa legislativa” 253/2013.
Aceasta initiativa a fost condamnata de Biserica Greco-Catolica pe data de 16 mai, prin vocea Cardinalului Lucian Muresan, pe motiv ca încearca “prin toate mijloacele sa opreasca retrocedarea proprietatilor greco-catolice confiscate în 1948 si date de catre comunisti Bisericii Ortodoxe” si “consfinteste epurarea culturala si religioasa a comunitatii greco-catolice din România începuta de catre comunisti”.
În cererea de retragere a proiectului adresata pe data de 20 mai Secretariatului General al Senatului, domnul deputat PDL Ioan Oltean afirma: “Prin prezenta, solicit respectuos retragerea initiativei legislative […] sub nr. de înregistrare BP 253 din 08.05.2013, întrucât ambele parti interesate, în speta, atât Biserica Româna Unita cu Roma (greco-catolica), cât si Biserica Ortodoxa Româna, si-au manifestat disponibilitatea în vederea participarii deopotriva la discutii menite sa aduca îmbunatatiri substantiale proiectului de lege mentionat.”
În contextul celor afirmate mai sus, se impune a face urmatoarele clarificari:
– Biserica Greco-Catolica nu a fost contactata în elaborarea proiectului de lege 253/2013 initiat de domnul deputat PDL Ioan Oltean;
– expunerea de motive a proiectului este plina de erori si inadvertente;
– Biserica Greco-Catolica nu si-a "manifestat disponibilitatea în vederea participarii deopotriva la discutii menite sa aduca îmbunatatiri substantiale proiectului de lege mentionat”.
Biserica Greco-Catolica nu se poate angaja în discutii pe marginea unui proiect de lege bazat pe principii inacceptabile într-un stat de drept si construit cu scopul de a opri retrocedarea proprietatilor greco-catolice confiscate în 1948 si date Bisericii Ortodoxe. Invitatia la discutii trebuia adresata Bisericii Greco-Catolice înainte de initierea acestui proiect, nu dupa.
Speram ca acest proiect vadit anti greco-catolic a fost retras definitiv, nu doar “momentan”, de catre initiator.