„“Încercarea dura” din Irak, Siria si Ucraina ne aminteste ca dreptatea, adevarul si reconcilierea sunt cuvintele cheie pentru viitor. Acest lucru l-a spus Cardinalul Leonardo Sandri, prefect al Congregatiei pentru Bisericile Rasaritene, care sâmbata, 30 august 2014, la Bucuresti, a celebrat Sfânta Liturghie pentru inaugurarea Eparhiei “Sfântul Vasile cel Mare” si intronizarea primului Episcop, PS Mihai Fratila. Au fost prezenti printre altii Cardinalul Lucian Muresan, Arhiepiscop Major de Fagaras si Alba-Iulia, Nuntiul apostolic Mons. Francisco-Javier Lozano, numerosi Episcopi veniti si din Ucraina, Grecia si Ungaria, pe lânga autoritatile civile.
Cardinalul Sandri a mers apoi în vizita la Patriarhul ortodox Daniel, pentru a duce salutul Papei si a manifesta dorinta de a continua pe drumul întreprins de dialog si colaborare fraterna, citim în relatarea de pe Ercis.ro, traducere dupa L’Osservatore Romano. Într-adevar, joi, 28 august 2014, Cardinalul a fost primit în audienta de Pontif, care i-a dat misiunea sa duca tuturor salutul sau si binecuvântarea sa. Vizita Cardinalului Sandri la Bucuresti s-a încheiat duminica, 31 august 2014, cu Liturghia în Catedrala romano-catolica Sfântul Iosif.
Prezentând noua Eparhie, prefectul a subliniat ca este vorba despre “botezul acestei Biserici particulare”. În predica, el a spus: “Suntem aici sa constientiza ca suntem Biserica: nu avem orgoliu sau lauda umana, nu suntem împotriva nimanui, facem doar sa rasune bucuria care ne este data pentru ca am primit Evanghelia lui Cristos si pentru posibilitatea de a o vesti cu cuvântul si exemplul vietii noastre.”
“Evanghelia ne invita sa recunoastem si sa marturisim orbirea noastra. Nu vedem pentru ca adesea ne lasam momiti de idoli falsi, bunastarea, progresul scop în sine, placerea”, sfârsind astfel sa nu-l cautam pe Dumnezeu “pe drumurile lumii, prezent în cei mici si în cei saraci”. Însa Dumnezeu “trece si astazi în mijlocul nostru: am simtit prezenta Sa, cuvântul Sau, minunile Sale”. Mai presus de toate, a adaugat Cardinalul, “ne-au relatat aceasta martirii Bisericii Greco-Catolice din România si ceilalti frati din toate Bisericile si astazi puse la grea încercare în Siria, în Irak, în Ucraina”. “Nici o multime, nici o alipire umana sa nu faca sa taca strigatul nostru” catre Dumnezeu, a adaugat el.
“Biserica în care suntem adunati astazi”, a afirmat Cardinalul, “a fost definita ‘catedrala cea mai mica din lume’, si devine astazi biserica mama a acestei Eparhii: la ea doresc acum sa ma refer cu imaginile evanghelice a grauntelui de mustar si a perlei”. Într-adevar, a explicat el, “maretia si frumusetea acestui templu, si probabil al unuia mai mare care în viitor va putea sa fie zidit, este data înainte de toate de pietrele vii care sunteti voi”. Isus însusi “ne spune ca grauntele de mustar este cel mai mic dintre toate celelalte seminte, dar când este semanat, planta creste si devine un copac în care îsi fac cuib pasarile cerului. Pentru fiecare dintre noi, aceasta este o chemare la umilinta” si “la încredere în Domnul, care da semintei forta de a îmboboci si a aduce rod, si disponibilitatea de a deveni locuinta primitoare pentru toti”.
“Poporul lui Dumnezeu din Eparhia Sfântul Vasile cel Mare”, a fost urarea Cardinalului Sandri, “sa fie capabil de relatii autentice în cadrul propriilor familii, la locurile de munca, în contextul social si civil”. Si “asa cum ne aminteste Papa Francisc, primirea si actiunea pastorala sa fie îndreptate mai ales catre cei saraci: sa nu uitam exemplul ‘citadelei caritatii’ pe care patronul vostru, Sfântul Vasile, a realizat-o la portile Cezareei, loc de milostivire si de slujire”. “În aparenta lipsa de însemnatate a unei scoici”, a continuat el, “se ascunde frumusetea pura a unei perle de mare valoare: invitatia mea, mica Biserica Greco-Catolica din Bucuresti, este sa faci sa straluceasca darurile pe care Dumnezeu le-a încredintat istoriei voastre”.
În aceasta privinta, Cardinalul a amintit înca o data “exemplul martirilor, în special al Episcopilor care sunt în drum spre beatificare”. În sfârsit, comunitatii i-a cerut “sa faca mereu luminoasa marturia comuniunii ecleziale. Înainte de toate cu fratii si surorile din traditia latina, dar si cu Biserica Ortodoxa din România. Sa ne straduim sa practicam împreuna dreptatea si adevarul, sa facem în fiecare zi gesturi de reconciliere, sa repetam adesea cuvintele patriarhului Iosif, vândut ca sclav în Egipt, dar care ajunge sa afirme despre cei care l-au îndepartat: ‘Îi caut pe fratii mei’”. Si a încheiat: “Sunt oare prea înalte aceste cereri? Oare trezesc în noi vreo rezistenta umana, de înteles? Sa nu ne descurajam si sa nu oprim cursa care are ca tinta pe Cristos însusi si comuniunea sfintilor!”
Sursa:http://www.ercis.ro