CONFERINTA EPISCOPILOR DIN ROMÂNIA

Str. Diligentei nr. 24, sector 3, 031555 – Bucuresti

Tel. / Fax +40 31 4361250 e-mail: secretariat@episcopat.ro

Bucuresti,

nr. 41/07.05.2014

Comunicat de presa la încheierea lucrarilor sesiunii de primavara a Conferintei Episcopilor din România

Participarea credinciosilor catolici la vot, apararea familiei si a vietii, promovarea libertatii si a drepturilor fundamentale ale omului, situatia din Ucraina, pastoratia rromilor, învatamântul confesional catolic au fost câteva dintre temele abordate de episcopii romano-catolici si greco-catolici din România în sesiunea plenara a Conferintei Episcopilor din România (CER). Lucrarile au avut loc în zilele de 5-7 mai 2014 si au fost gazduite de Episcopia Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica, de Oradea.
Analizând situatia educatiei din institutiile catolice de învatamânt, episcopii au constatat neaplicarea Legii Educatiei Nationale în ce priveste învatamântul preuniversitar vocational de stat si confesional/particular si au adresat Ministerului Educatiei Nationale o Scrisoare deschisa. De asemenea, preocupati pentru viitorul societatii românesti si tinând cont de apropiatele alegeri pentru Parlamentul European, episcopii au semnat o Declaratie comuna, prin care îi îndeamna pe credinciosii catolici si pe toti cei de bunavointa din societate româneasca sa-si exercite dreptul si responsabilitatea de a participa la vot si sa sprijine prin actul lor la apararea familiei si a vietii, promovarea libertatii si a drepturilor fundamentale ale omului.
Episcopii au evaluat apoi activitatea Bisericii Catolice din România, atât pe plan pastoral si cât si social, si au votat numirea presedintelui si a asistentilor spirituali ai Actiunii Catolice din România, si au repropus, pentru înca un mandat, candidatura actualului director national al Operelor Pontificale Misionare din România.
În perioada desfasurarii lucrarilor sesiunii, episcopii au avut ocazia sa participe si la doua momente culturale: Spectacolul Gala Primaverii la Teatrul Regina Maria si lansarea mai multor carti, dintre care doua dedicate episcopului greco-catolic de Oradea Iuliu Hirtea (1914-1978), la Seminarul Greco-Catolic Sfintii Trei Ierarhi „Vasile Grigore si Ioan”, Oradea.
În dimineata zilei de 7 mai, episcopii catolici din România au celebrat împreuna Sfânta Liturghie în Biserica Seminarului din Oradea, cu hramul „Sf. Gheorghe”. Ierarhii catolici au cerut binecuvântarea lui Dumnezeu asupra poporului român si au încredintat prezentul si viitorul României mijlocirii Papei Ioan Paul al II-lea, declarat recent sfânt si de la a carui vizita istorica în tara noastra se împlinesc în aceste zile 15 ani.
La invitatia Episcopiei Romano-Catolice de Iasi, episcopii romano-catolici si greco-catolici din România si-au anuntat prezenta la evenimentul beatificarii episcopului martir Anton Durcovici, ce va avea loc sâmbata, 17 mai 2014, la Iasi.
Urmatoarea sesiune plenara a CER va avea loc în perioada 2-4 septembrie 2014, la Timisoara.

Secretar general