„Colegiul Pontifical “Pio Romeno” a gazduit în data de 28 septembrie a.c. prezentarea cartii “Catene e Terrore” scrisa de catre Episcopul de pie memorie Ioan Ploscaru. Prin aceasta prezentare s-a dorit cunoasterea unei perioade de suferinta a Bisericii Greco-Catolice din timpurile nefaste a României postbelice.
Deosebitul eveniment a început cu o sfânta rugaciune în Biserica din Colegiul Pontifical, iar pe urma invitatii au avut placerea de a asculta cânturi bisericesti interpretate de corala condusa de catre maestrul Andrei Roman.
Întâlnirea a continuat cu prezentarea volumului în sala festiva a Colegiului, acolo unde Parintele Gabriel Buboi, Rectorul Colegiului, a avut onoarea de a deschide evenimentul printr-un cuvânt de multumire adus celor prezenti. În cuvântul sau de început, Parintele Rector a subliniat faptul ca experienta martiriului se bazeaza pe experienta credintei si, de asemenea, ca Episcopul Ioan Ploscaru vorbeste chiar si astazi inimilor tuturor credinciosilor.
Cuvântul a fost oferit mai apoi Excelentei Sale Domnul Bogdan Tataru-Cazaban, Ambasadorul României pe lânga Sfântul Scaun si Ordinul Suveran de Malta. În alocutiunea sa, Domnul Ambasador a afirmat ca Episcopul Ioan Ploscaru a fost un marturisitor al Evangheliei în timpurile nedrepte ce au marcat Biserica Româna-Unita.
Urmatoarea cuvântarea a fost a Preasfintitului Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, care a tinut sa multumeasca atât celor prezenti, cât si celor care s-au ostenit la traducerea cartii, în special Doamnei Mariana Ghergu si Profesorului Giuseppe Munarini. Preasfintitul Alexandru a prezentat, de asemenea, momente importante din istoria Bisericii Greco-Catolice din România, evidentiind cu precadere perioada martiriului ei. Momentele de marturie personala din partea Episcopului de Lugoj au impresionat placut persoanele prezente la eveniment.
Domnul Profesor Mihai Barbulescu, Director al “Accademia di Romania” din Roma, a subliniat în discursul sau faptul ca “dusmanul Bisericilor crestine din România a fost comunismul”. Domnia sa a ales sa prezinte situatia generala a României din secolul trecut, secol în care libertatea a fost supusa unor aspre încercari. Discursul Domnului Profesor s-a încheiat meditativ cu urmatoarele cuvinte: “daca în timpul comunismului ne întrebam cum sa dobândim libertatea, acum ar trebui sa ne întrebam ce sa facem cu ea”.
Ultima persoana din cele care prezentat volumul a fost cea a Domnului Profesor Giuseppe Munarini, care, în calitate de co-traducator al volumului, si-a exprimat bucuria de a fi prezent la acest eveniment, marturisind totodata celor prezenti unele experiente personale în raport cu Biserica Româna-Unita.
Fiind în trecere la Roma, doi Ierarhi ai Bisericii Greco-Catolice au ales sa fie prezenti la evenimentul cultural, în persoana Preasfintiei Sale Virgil, Episcop de Oradea si a Preasfintiei Sale Florentin, Episcop de Cluj-Gherla.
Seara de împartasire s-a încheiat în incinta Colegiului prin dialoguri pline de comuniune dintre participanti.
Suntem profund încredintati ca aceste evenimente culturale aduc cu sine o mireasma aparte memoriei neîntinate martirilor Bisericii Române-Unite.