Marti, 25 martie 2014 s-a produs într-adevar o „buna vestire” în catedrala „Sfântul Nicolae” din Oradea. Un întreg lant de evenimente a desavârsit aceasta zi de sarbatoare.
Sfânta Liturghie a debutat cu un moment foarte emotionant pentru Seminarul oradean. Nu mai putin de 18 seminaristi din anul I si anul II au primit binecuvântarea de a purta reverenda, fiind învesmântati de însusi Preasfintitul Virgil. De asemenea, fratele Sebastian Severian Dod, actualmente calugar la Manastirea din Sumal, originar din parohia Ardud, absolvent al Seminarului si al Facultatii de Teologie Greco-Catolica din Oradea si absolvent al unui master la Institutul Pontifical Oriental din Roma, a primit treptele lectoratului si ipodiaconatului.
Solemnitatea Sfintei Liturghii, la care sigur nu întâmplator au concelebrat împreuna cu PS Virgil 25 de preoti, a fost marcata si de hirotonirea în treapta preotiei a trei diaconi:
– Ioan Mitre, nascut în localitatea Hida, judetul Salaj, provenind din parohia „Sfânta Familie” Zalau, în vârsta de 54 de ani, casatorit si tata a trei copii, absolvent al Seminarului si al Facultatii de Teologie Greco-Catolica din Oradea în anul 2013;
– Florentin Costea – Ifrim, 51 de ani, nascut în Tulcea, locuind împreuna cu sotia si fiica sa în Mantova – Italia, absolvent al Seminarului din Buzau în 1985 si licentiat în Drept;
– Alin Ionut Papit, 26 de ani, din Marghita, casatorit si absolvent al Seminarului din Oradea si al Masterului în cadrul Facultatii noastre în 2011.
Pr. Ioan si Pr. Alin vor primi misiuni în cadrul unor parohii din Eparhia de Oradea, în timp ce Pr. Florentin va sluji comunitatile de români din Italia.
Dincolo de însemnatatea personala, consider ca aceasta zi a fost cu adevarat una binecuvântata. La fel cum Sfânta Fecioara a primit o misiune de la Dumnezeu, asa si noi am devenit slujitori ai Lui, sub diferite forme.