Oradea, 17.02.2014

Vineri, 7 februarie 2014, la sediul Primariei din Comuna Vadu Crisului (jud. Bihor) a avut loc întâlnirea reprezentantilor parohiilor greco-catolica si ortodoxa din localitatea Topa de Cris, jud. Bihor, în cadrul careia s-a pus în aplicare Ordonanta Prezidentiala de slujire alternativa a comunitatilor greco-catolica si ortodoxa din localitate, semnându-se astfel protocolul de slujire alternativa.
La întâlnire au participat: primarul comunei Vadu Crisului – Cosma Dorel, în calitate de mediator, Pr. Vasile Tântas – paroh al Parohiei Greco-Catolice din Topa de Cris, Pr. Dorel Octavian Rusu – protopop ortodox de Oradea, Pr. Vasile Cioca, paroh al Parohiei Ortodoxe din Topa de Cris însotit de Consiliul Parohial ortodox.
În data de 16 februarie 2014, comunitatea greco-catolica din Topa de Cris a celebrat prima Sfânta Liturghie în biserica dupa mai bine de 65 de ani, timp în care biserica a fost data de catre regimul comunist în folosinta Bisericii Ortodoxe. La eveniment a participat Pr. Gavril Buboi, protopop de Oradea si alti preoti din împrejurimi.
Comunitatea ortodoxa din localitate a acceptat modalitatea de slujire alternativa a slujbelor religioase în biserica, în spirit crestinesc, modalitate propusa si sustinuta întotdeauna de Biserica Româna Unita cu Roma Greco-Catolica.
În continuare, biserica din localitate va fi folosita de cele doua comunitati crestine.