„În jur de 40 de vârstnici, femei si copii au participat sâmbata, la un ceremonial, desfasurat cu ocazia Zilei Transmisionistilor Militari, la sediul Centrului 54 Comunicatii de lânga Universitatea din Oradea. Cu aceasta ocazie a fost dezvelita si o placa comemorativa dedicata eroilor transmisionisti.
Atmosfera frumoasa sâmbata dimineata în curtea Centrului 54 Comunicatii de pe Calea Armatei Române, la Ziua Portilor Deschise. Verdele de camuflaj a fost „îmblânzit” de rochitele roz, pantalonasii în carouri albastre si vocile suave ale copilasilor veniti cu mamicile si bunicii sa participe la ceremonial, multi dintre ei, cu scopul declarat de a-si vedea taticii la lucru.
Evenimentul a începu la ora 9.00 cu intonarea Imnului National al României urmat de citirea ordinului sefului Statului Major al Apararii privind sarbatorirea Zilei Transmisionistilor Militari. Momentul solemn a fost dezvelirea placii comemorative ridicata în cinstea eroilor transmisionisti cu prilejul împlinirii a 145 de ani de la înfiintarea Armei Transmisiuni, completata de rostirea numelor eroilor transmisionisti din Compania Telegrafie fara Fir, Batalionul Specialitati, cazuti la datorie în Primul Razboi Mondial.
Dupa sfintirea placii comemorative au urmat alocutiuni.
„Se cuvine astazi ca gândul nostru sa se închine în fata celor care au slujit acestei arme timp de 145 de ani. Placa dezvelita astazi este o rasplata a sacrificiului lor. Speram ca prin misiunile noastre am asezat arma transmisiuni la loc de cinste”, a spus, printre altele, lt.col. Calin Trip – comandantul Centrului 54 Comunicatii RMNC.
A urmat depunerea de coroane si flori în memoria eroilor transmisionisti si defilarea Centrului 54 Comunicatii RMNC. Episcopia Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica, de Oradea a fost reprezentata de catre parinte Ovidiu Duma.
La final, cei care au participat la eveniment au putut vizita unitatea, sala de traditii, Biserica Militara de Garnizoana si o expozitie de tehnica si armament.

Sursa: https://www.crisana.ro