INVITAȚIE
În pelerinaj cu Maica Domnului pe străzile din Oradea
Pelerinajul este un răspuns la chemarea Preacuratei Fecioare Maria. Viaţa noastră este o călătorie pe pământ a cărei finalitate este întâlnirea cu Dumnezeu și cu Maica Domnului alături de sfinții din ceruri.
Pelerinajul ne amintește fiecăruia în parte că noi aici pe pământ nu trăim veșnic ci suntem trecători. Patria noastră este sus, în ceruri.
De ce o procesiune? De ce un pelerinaj?
Vizita la un sanctuar sau o Bazilică ne deschide sufletul spre Dumnezeu. Întotdeauna pelerinajele sunt prilej de bucurie sufletească, întărire în credinţă şi îmbogăţire spirituală. Biserica, este un loc unde ne umplem viața cu ceva extraordinar, cu Dumnezeu.
De fapt, pelerinajul este un răspuns la apelul făcut de Dumnezeu, o căutare reciprocă şi o întâlnire de suflet. Legătura dintre răspunsul omului şi chemarea lui Dumnezeu se numește credinţă.
În mod deosebit sanctuarele sfintei Fecioare Maria sunt locuri a căror misiune este aceea de a o propune pe Preacurata ca model de urmat. Maica Domnului este calea pentru a ajunge la Cristos, Domnul şi izvorul mântuirii noastre.
Pelerinajele se fac pentru convertirea ființei noastre, pentru a cere iertare, pentru a ne elibera de păcat, pentru a primi haruri, pentru a fi recunoscători şi de aceea este importantă atenţia faţă de celebrările liturgice, pentru a permite pelerinilor o participare activă şi o trăire spirituală profundă a pelerinajului.
În solemnitatea Ridicării la cer a Maicii Domnului, celebrăm trecerea de la condiția pământească la fericirea cerească, Aceleia care a născut pe Dătătorul Vieții. Privirea ațintită asupra Maicii noastre cerești înălțată la cer, ne amintește de veșnicie.
Între credincioși sărbătoarea ,,Adormirii Maicii Domnului,, mai este recunoscută și ca ”Paștele din mijlocul verii”. În Maria descoperim viitorul luminos pe care Dumnezeu l-a pregătit pentru umanitate și pentru universul întreg.
Atunci când preotul dintr-o comunitate însoţeşte grupul de pelerini, se roagă împreună cu ei rozariul, cântă, devin un singur trup, făcând în acest fel ca pelerinajul să îşi atingă scopul. În timpul unui pelerinaj în care preotul şi enoriaşii merg împreună, se consolidează legătura dintre preot și credincioşii pe care-i păstoreşte. Cu atât mai mult în aceste timpuri când oameni sunt într-o fugă permanentă, care duce la egoism, la însingurare, la ruptura de adevăratele valori, liantul care poate să-l apropie pe creştin de aceste valori este preotul, care se află într-o permanentă legătură cu fiii săi spirituali.
Credincioşii se întorc din pelerinaje mult mai întăriţi sufletește. Experiența aceasta sufletească se reflectă în atitudinea pe care o afişează, pelerinii și o oferă şi celor din jur, familiilor lor, prietenilor, vecinilor, o mică parte din pacea interioară ce le-a cuprins sufletul.
Vă invităm să fim împreună la procesiune, în data de 14 august 2023, ora 19.00 pelerinaj cu statuia Fecioarei Maria de la Fatima, pe traseul spre Bazilica din Oradea și mai apoi la celebrările stabilite în cele două zile de pelerinaj la Sanctuar.
PROGRAMUL CELEBRĂRILOR LA SANCTUARUL EPARHIAL MAICA DOMNULUI DIN ORADEA
PELERINAJ 14 – 15 AUGUST 2023
Luni – 14 august 2023
17:00 Paraclisul Maicii Domnului
18:00 Sfânta Liturghie
19:00 Procesiune spre Bazilică
21:00 Calea Sfintei Cruci 22:00 Sfânta Liturghie
23:00 Adorație
Marți – 15 august 2023
08:00 Sfânta Liturghie
10:00 Sfânta Liturghie Arhierească – procesiune în jurul sanctuarului
17:00 Sfântul Rozariu
18:00 Sfânta Liturghie
În perioada 1-14 august, în fiecare seară de la ora 17:00 ca pregătire la hramul sanctuarului are loc Paraclisul Maicii Domnului. Cuvântul de învățătură în acest an va fi rostit de părintele Tălin Clement OFMConv.
Pr. Paroh
Iulian Robu OFMConv.