„
COMUNICAT DE PRESA AL SFÂNTULUI SCAUN, 05.02.2014
La încheierea celei de a 65-a sesiuni, Comitetul pentru drepturile copilului a publicat Observatiile sale concluzive la Rapoartele analizate ale Sfântului Scaun si a cinci state care fac parte din Conventia asupra drepturilor copilului (Congo, Germania, Portugalia, Federatia Rusa si Yemen).
Conform procedurilor specifice pentru cei ce fac parte din Conventie, Sfântul Scaun a luat act de Observatiile Concluzive la propriile Rapoarte, care vor fi supuse unor studii si examinari minutioase în deplin respect fata de Conventie în diferitele puncte prezentate de Comitet, conform dreptului si practicii internationale, tinând cont de asemenea si de dezbaterea interactiva cu Comitetul, care s-a desfasurat la 16 ianuarie 2014.
Totusi, Sfântul Scaun a observat cu regret în unele puncte ale Observatiilor Concluzive o tentativa de a interfera în învatatura Bisericii Catolice în ce priveste demnitatea persoanei umane si în exercitarea libertatii religioase.
Sfântul Scaun reitereaza angajamentul sau în apararea si ocrotirea drepturilor copilului, în conformitate cu principiile promovate de Conventia asupra drepturilor copilului si conform cu valorile morale si religioase oferite de doctrina catolica.
Interviu cu mons. Maria Tomasi, observator permanent al Vaticanului pe lânga ONU
Sfântul Scaun a primit cu surprindere observatiile concluzive ale Comitetului ONU pentru drepturile copilului prezentate astazi la Geneva, care lanseaza acuzatii grave împotriva Vaticanului în ce priveste abuzurile asupra minorilor comise de exponenti ai clerului. Organismul Natiunilor Unite afirma ca Sfântul Scaun ar continua sa violeze Conventia asupra drepturilor copilului. Comitetul critica Vaticanul si pentru atitudinea sa în ce priveste homosexualitatea, contraceptia si avortul. Despre reactia Sfântului Scaun la aceste acuzatii, Sergio Centofanti l-a intervievat pe mons. Silvano Maria Tomasi, observator permanent al Vaticanului pe lânga ONU, la Geneva:
Mons. Tomasi – Comitetul Conventiei pentru drepturile copilului a publicat astazi în mod oficial concluziile si recomandarile sale pentru tarile care au fost examinate în timpul acestei a 65-a sesiuni si care sunt Congo, Germania, Sfântul Scaun, Portugalia, Federatia Rusa si Yemen. Prima impresie: ar trebui sa asteptam, ca sa citim cu atentie si sa analizam în detaliu ceea ce scriu membrii acestei comisii. Dar prima reactie este de uimire, deoarece aspectul negativ al documentului pe care l-au redactat pare sa fi fost pregatit deja înainte de întâlnirea Comitetului cu delegatia Sfântului Scaun, care a oferit raspunsuri detaliate si precise la diferite puncte, care nu au fost apoi preluate în acest document concluziv sau cel putin nu par sa fi fost luate în consideratie în mod serios. De fapt, documentul pare sa nu fi fost actualizat, nu tine cont de ceea ce s-a facut în acesti ultimi ani la nivelul Sfântului Scaun, de masurile luate în mod direct de autoritatea Statului Cetatii Vatican si apoi în diferite tari de catre fiecare conferinta episcopala în parte. Asadar, lipseste perspectiva corecta si actualizata care a cunoscut în realitate o serie de schimbari în ce priveste ocrotirea copilului care îmi rezulta dificil de regasit la alte institutii sau chiar la alte State, la nivel de implicare. Aceasta e o chestiune care tine strict de fapte, de lucruri evidente, care nu pot fi distorsionate!
Radio Vatican – Cum raspundeti în mod precis la fiecare dintre acuzatiile aduse de Comitetul ONU?
Mons. Tomasi – Sigur ca nu se poate raspunde în doua minute la toate afirmatiile facute – unele foarte incorecte – în documentul concluziv al Comitetului. Sfântul Scaun va raspunde, deoarece este membru, un Stat care e parte la Conventie: a ratificat-o si intentioneaza sa o respecte în spiritul si litera acestei Conventii, fara adaugiri ideologice sau impuneri care sa se abata de la Conventie. De exemplu: Conventia asupra ocrotirii copilului, în preambul, vorbeste de apararea vietii si de ocrotirea copiilor înainte si dupa nastere; în timp ce recomandarea facuta Sfântului Scaun este de a-si schimba atitudinea în ce priveste avortul! Desigur, atunci când un copil este ucis nu mai are drepturi! Asta mi se pare asadar o adevarata contradictie cu obiectivele fundamentale ale Conventiei, care consta în ocrotirea copiilor. Acest Comitet nu a facut un serviciu bun Natiunilor Unite, cautând sa introduca si sa ceara Sfântului Scaun sa schimbe învatatura sa care nu este negociabila! E, oarecum, trist ca în final Comitetul nu a înteles în profunzime natura si functiile Sfântului Scaun, care si-a exprimat în mod clar fata de Comitet decizia sa de a îndeplini în continuare cererile Conventiei asupra drepturilor copilului, dar definind si ocrotind înainte de toate acele valori fundamentale care fac eficienta si reala ocrotirea copilului.
Radio Vatican – ONU spusese într-un prim moment ca Vaticanul a raspuns mai bine decât alte tari în ce priveste ocrotirea minorilor: ce s-a schimbat?
Mons. Tomasi – În introducerea la raportul concluziv este recunoscuta claritatea raspunsurilor primite; nu am încercat sa evitam nicio cerere înaintata de Comitet, în baza evidentelor disponibile, si unde nu a existat o informatie imediata, ne-am luat angajamentul sa o furnizam în viitor, conform directivelor Sfântului Scaun, si asa cum fac toate guvernele. Parea asadar un dialog constructiv si cred ca trebuie sa ramâna ca atare. De aceea, tinând cont de impresia cu care am ramas din dialogul direct dintre Sfântul Scaun si Comitet si de textul concluziilor si recomandarilor, am tendinta sa spun ca probabil acel text era deja scris si ca nu reflecta raspunsurile si claritatea, decât în unele adaugiri grabite, a ceea ce s-a discutat. Trebuie, prin urmare, sa înaintam cu seninatate si în baza a ceea ce este evident – pentru ca nu avem nimic de ascuns! – pe calea explicarii pozitiei Sfântului Scaun, sa raspundem la întrebarile care mai sunt, asa încât obiectivul fundamental care se doreste a fi atins – ocrotirea copiilor – sa poata fi îndeplinit. Se vorbeste de 40 de milioane de cazuri de abuz asupra minorilor în lume: din pacate, unele dintre aceste cazuri – chiar daca în proportie foarte redusa fata de tot ceea ce se întâmpla în lume – sunt legate de persoane din Biserica. Iar Biserica a raspuns si a reactionat si continua sa o faca! Trebuie sa continuam cu insistenta pe calea acestei politici a transparentei, a tolerantei zero în ce priveste abuzurile, deoarece chiar si un singur caz de abuz asupra unui copil este prea mult!
Radio Vatican – Asadar, ce credeti ca s-a întâmplat?
Mons. Tomasi – Probabil ca organizatii neguvernamentale – care au interese în ce priveste homosexualitatea, casatoriile gay si alte chestiuni – au avut cu siguranta si ele observatiile proprii si cumva au întarit o linie ideologica.
(Text original: http://it.radiovaticana.va/; trad. Cristina Grigore)
Sursa: http://www.arcb.ro/