Reuniunea Mariana Oradea
Doamnei presedinta prof. Otilia Balas

Când inima este vesela, mintea cânta, Cântam si noi cu colindatorii: "O ce veste minunata/De la Oradea (de data aceasta) ni se arata".
În aceste zile de sfârsit de an, în care Sarbatoarea Nasterii Domnului nostru Isus Cristos este aproape, când fiecare crestin încearca sa-si pastreze sufletul curat, încalzit, sfintit, ne gândim la cei o suta de ani de viata mariana din Dieceza de Oradea.
Ne gândim la cei plecati la Domnul, cei care si-au manifestat dragostea fata de Preacurata Fecioara Maria înfiintînd Reuniunea Mariana.
Ne gândim la cei care în 1948 au fost obligati sa traiasca spiritul marian în clandestinitate, în catacombe.
Ei ne sunt, astazi, exemple de tarie, dragoste si perseverenta.
Ne gândim la marianistii oradeni de acum, care împlinesc idealul înaintasilor. Ei urmeaza îndemnul PS Episcop Virgil de a face din rugaciune un mijloc eficace de a sprijini Biserica noastra. Prin rugaciune marianistii devin “stâlpi ai Bisericii” cum îi numea regretatul Episcop Martir Ioan Suciu.
“Astazi nimic nu ne mai împiedica sa aducem cinstire Preacuratei Fecioare Maria. Fiti marianisti si faceti ce vreti” Sunt cuvintele P.F. Cardinal Lucian Muresan, Arhiepiscop Major si Mitropolit al Bisericii Greco Catolice, parafrazându-l pe Sfântul Augustin care spunea:” Iubeste-L pe Dumnezeu si va ce vrei”
Acum putem spune: Fericiti cei care sunt sub scutul Mariei ca lor le este deschisa calea spre Isus; Fericiti sunt marianistii care s-au dedicat Mariei, pentru ca niciodata nu vor fi parasiti; Fericiti sunt toti cei care o iubesc pe Mama Cereasca pentru ca cu dragoste sunt rasplatiti.

Tuturor:
La multi ani!
O viata spirituala bogata sustinuta de harurile Domnului.
Cu blândul Isus sa ne binecuvânteze Fecioara de Sus!

Baia Mare
18 decembrie 2013

Lucia Maria Ghisa

Prim-vicepresedinta în Comitetul National al Reuniunii Mariane

Catre
REUNIUNEA MARIANA – ORADEA

Din stavechiul si legendarul Maramures, din Sighetul Marmatiei, unde pamântul e scaldat în sângele si lacrimile martirilor Bisericii noastre, noi, marianistele din Reuniunea Mariana „Regina Pacii” va transmitem, cu prilejul aniversarii Centenarului Reuniunii Mariane din Oradea, un calduros salut fratesc, ca semn de pretuire pentru bogata si aleasa dumneavoastra activitate desfasurata sub ocrotirea deosebita a Presfintei Fecioare Maria, mama, modelul, mijlocitoarea si ocrotitoarea noastra.
Având o vasta experienta si beneficiind de îndrumarea directa a PSVirgil si a unor parinti spirituali competenti, daruiti cu trup si suflet Domnului, sunteti pentru noi adevarate repere în activitatea naostra si exemple demne de urmat. Activitatile la care am participat în comun, în scurta noastra vizita la Oradea din luna octombrie, întâlnirea cu P.S.Virgil, au constituit pentru noi un adevarat balsam, un prilej de comuniune frateasca si cunoastere reciproca, pentru ca sa putem servi mai onest si cu mai mare iubire pe „cea plina de har” si „fara de pacat”.
Fie ca, pe viitor, sa simtim în activitatea noastra ajutorul, mângâierea si ocrotirea Preablândei Fecioare Maria, iar relatiile dintre noi sa se desfasaoare în spiritul splendidului omagiu adus Preacuratei de poetul nostru national Mihai Eminescu în poezia „Rugaciune”:
„Privirea-ti adorata,
Asupra-ne coboara,
O, Maica Preacurata
si Purea Fecioara, Marie”.
Încheiem citând cuvintele P.S. Virgil în „Cuvânt de Îndrumare si Binecuvântare” din cartea „Calea Crucii a celor Înlantuiti „ de Petre Marian Ianos:
„Veniti la Sighet, pentru ca aici martirii nostrii au urcat pe Golgota, cu Isus!”
„Veniti la Sighet pentru a atinge moaste sfinte!"
Va asteptam cu dragoste, respect si deosebita consideratie,

Reuniunea Mariana „Regina Pacii”- Sighet
Pr. Vasile Florea
Parinte spritual

Prof. Maria Muresan

Presedinte